A vártnál kisebb a KLM vesztesége

Vágólapra másolva!
A holland KLM légitársaság 156 millió eurós nettó veszteséggel zárta a március 31-ikén záródott pénzügyi évét. Elemzők korábban 178 millió eurós veszteséget valószínűsítettek. Az előző évben a társaság 77 millió euró tiszta nyereséget ért el. A szerdán kiadott eredmény-beszámoló szerint nem biztos, hogy a mostani pénzügyi évben visszatérhet-e a KLM a nyereséges zónába.
Vágólapra másolva!

A légitársaság működési vesztesége 94 millió euró volt, az előző évi 277 millió eurós működési nyereség után. A szerdai beszámolóban pozitív működési eredményt ígértek erre az évre. A márciussal zárult negyedik negyedévben 124 millió euró volt a működési veszteség, az egy évvel korábbi, vagyis a tavalyi naptári első negyedévi 70 milliós működési veszteség helyett. Az értékesítési árbevétel 6,9 milliárd euróról 6,5 milliárdra csökkent.

A múlt héten kiadott számok szerint a KLM gépeinek kihasználtsága áprilisban 78,9 százalékra javult az egy évvel korábbi 76,8 százalékról, erre azonban főleg a kapacitások jelentős csökkentése a magyarázat. Az utasforgalom 5 százalékkal, a személyszállító kapacitás 4 százalékkal csökkent az elmúlt üzleti évben a KLM-nél, így éves átlagban 78,7 százalékra csökkent az utasforgalmi helykihasználás az egy évvel korábbi 79,8 százalékról. Az egy jegyre jutó hozam azonban lényegében nem változott.

A teherszállítás 3 százalékkal esett vissza egy év alatt az egy évvel korábbihoz képest, és a teherszállítási kihasználtság átlagosan 69,4 százalékra csökkent az előző évi átlagos 71,7 százalékról.

A tavaly szeptemberi terrortámadásokat megelőzően a KLM tárgyalásokat folytatott a British Airways, és az Air France légitársaságokkal szorosabb kapcsolatok kialakítására, azonban a merényletek után az esetleges fúzió lekerült a napirendről

Szerda reggel a KLM részvényeinek árfolyama 15,82 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, 0,17 euróval, azaz 1,09 százalékkal drágább a keddi zárónál.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KLM