A Mol-lal is folytatják a tárgyalásokat a gdanski finomítóról

Vágólapra másolva!
A lengyel olajipar privatizációját bonyolító Nafta Polska úgy döntött, hogy folytatja a második számú lengyel olajcég, a gdanski kőolaj-finomító (Rafineria Gdanska) privatizációjának folyamatát a két ajánlattevő, a Rotch Energy konzorciuma és a Mol Rt. részvételével. A Nafta Polska nem javasolja az ágazat privatizációs kormányprogramjának módosítását, ami lehetővé tenné a legnagyobb lengyel olajvállalat, a PKN Orlen számára a gdanski cég megvásárlását.
Vágólapra másolva!

A Nafta Polska szerdán nyilvánosságra hozott közleménye szerint engedélyt adott a gdanski finomító 75 százalékos részvénycsomagjának megszerzéséért közösen versengő brit Rotch Energynek és az orosz Lukoilnak, hogy további vizsgálatokat folytassanak a lengyel vállalatnál. Az átvilágítás május közepén kezdődik, és a tervek szerint június 18-ig befejeződik.

A közlemény szerint az igazgatóság úgy döntött, hogy a privatizáció folyamata a két ajánlattevő, a Rotch Energy és a Mol Rt. részvételével folytatódik tovább. A közlemény utal arra, hogy a részvényvásárlásra vonatkozó végső döntéshez szükség van a kormány hozzájárulására.

A gdanski finomító részvényeinek megvásárlására még 2001 tavaszán a Rotch Energy kapott kizárólagosságot, de a tárgyalások nem jártak eredménnyel, mert a konzorcium nem tudott felmutatni megfelelő pénzügyi biztosítékokat. Ezért a Nafta Polska idén február végén visszatért a párhuzamos tárgyalásokhoz, bevonva a másik érdeklődőt, a Mol Rt.-t.

Vételi szándékát a PKN Orlen is fenntartotta, azon ehhez előbb meg kellene változtatni a privatizációs kormánystratégiát, amely jelenleg nem engedi meg a két nagy cég összekapcsolását. Wieslaw Kaczmarek kincstárügyi miniszter korábban többször utalt arra, hogy ha a gdanski finomító privatizációja nem járna eredménnyel, fontolóra veszik összekapcsolását a plocki nagyvállalattal.

Jelenleg a Rafineria Gdanska részvényeinek 75 százaléka a Nafta Polska, 15 százaléka a dolgozók, 10 százaléka pedig a kincstár kezében van. A cég tiszta nyeresége tavaly 97 százalékkal csökkent, csupán 5,4 millió zlotyt tett ki (67 forint/zloty) az előző évi 182 millió zloty után.

(MTI)

Ajánlat:

Mol Rt.