Tarolnak a kalózok a lemezpiacon

2002.10.01. 11:40

A világ zenei piacán tavaly összesen 3,2 milliárd hanghordozó fogyott, a bevétel elérte a 33,7 milliárd dollárt. Ez mégis 5 százalékos csökkenést jelent a bevételi oldalon, és 6,5 százalékos csökkenést az eladásokban - a nemzetközi szakmai szervezet, az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) felmérése szerint.

A felmérés szerint a zenei hanghordozók iránti kereslet magasabb volt tavaly, mint előtte bármikor. A széles körben elterjedt digitális másolás és ingyenes letöltés viszont megtette a hatását - áll a felmérésben. A helyzetet még csak rontja az, hogy az IFPI adatai szerint a világon eladott zenei hanghordozók 36 százaléka kalózkiadvány. Az illegálisan előállított és forgalmazott termékek 65 százaléka magnókazetta, 26 százaléka CD, a maradék 9 százaléka pedig újraírható CD formátumban kerül a piacra. Az illegális kereskedelem értéke eléri az évi 4,2 milliárd dollárt, ami több mint 10 százaléka a teljes legális fogalomnak.

Az ipar reakciója...

A zeneipar reagál a történtekre. Új üzleti modelleket, fizetési módszereket és jogi környezetet teremtünk a legális on-line piacra - mondta az IFPI elnök-vezérigazgatója, Jay Berman. Hozzátette: az önvédelmi intézkedésekre azért van mindenképpen szükség, hogy véget vessenek a kiadók és művészek jogai széleskörű sárba tiprásának.

... és a felhasználóké

Németországban a tízezer megkérdezett vásárló 18 százaléka mondta azt, hogy a CD-másolók bevezetése óta kevesebb lézerlemezt vesz. Az Egyesült Államokban az internetről letöltött zenék 70 százalékát CD-re írják. A piaci értékcsökkenés 4,5 százalék volt az Egyesült Államokban, 9,2 százalék Németországban és 9,4 százalék Japánban tavaly. Az IFPI elemzői szerint a csökkenést elsősorban a világgazdasági recesszió okozta, mert a CD-másolások száma az utolsó negyedévben ugrott meg.

Akinek nincs, az szerez

Magyarország az IFPI adatai szerint jóval az átlag alatt teljesített: az eladások darabszámban 20 százalékkal estek vissza. A legjobban érintett terület a dél-amerikai piac. Itt a pénzügyi válság és a kalózkodás együttesen szorította vissza a legális kereskedelmet. Brazíliában 25 százalékos volt az esés, míg Mexikóban 16 százalékos. A térségben Lengyelországban volt a legnagyobb visszaesés, itt 28 százalékkal csökkent az eladás.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

IFPI

Korábban:

Zenei recesszió
(2001. szeptember 19.)