Börtönben a Sotheby's volt vezetője

Vágólapra másolva!
Egy év és egy nap szabadságvesztésre ítélte a bíróság a Sotheby's aukciósház volt elnökét, Alfred Taubmant, az aukciós árak manipulálása miatt. A 78 éves Taubman ezen kívül 7,5 millió dollár pénzbírságot kapott.
Vágólapra másolva!

Mindenki azt kapja, amit érdemel

A védelem szerint ez halálos ítélet Taubmanra nézve, súlyos állapota miatt, mivel több betegséggel is küszködik - írja a BBC News. Az amerikai George Daniels bíró azonban más véleményen volt, mivel szerinte egyértelműen Taubman volt az ügyletek szellemi szerzője.

"Mindenkire vonatkozik a törvény, függetlenül attól, hogy mit kapott az élettől" - mondta a BBC-nek. Különben pedig "a bűntényt nem a kényszer és az elkeseredettség motiválta, hanem az arrogancia és a gyarlóság" - tette hozzá.

Abba viszont beleegyezett, hogy az egyéves büntetéshez még egy napot hozzátegyen, hogy ezzel a vádlott a törvény szerint korábban szabadulhasson jó magaviseletért. Az ügyészség hároméves büntetésre számított.

Ha két óriás találkozik...

A Sotheby's és a Christie's a világ két legnagyobb és legpatinásabb aukciósháza. A két cég adja el a világ műkincseinek és ékszereinek 90 százalékát. Taubman egy személyes találkozás után egyezett meg a Christie's vezetőjével, Sir Anthony Tennanttal, a közvetítési díjak manipulálásában. Utasításként kiadták a cég vezető beosztású alkalmazottainak, hogy a szokásosnál magasabb közvetítési díjakat számlázzanak. Számítások szerint több mint 40 millió dollárral számlázták túl a Sotheby's ügyfeleit a 90-es években.

Sir Anthony nem volt hajlandó elhagyni Nagy Britanniát, hogy az Egyesült Államokban, ahol a keresetet indították, bíróság elé álljon.

(Üzleti Negyed)