A Standard and Poor's felminősítette Romániát

Vágólapra másolva!
Az eddigi B-ről B pluszra javította Románia hosszú futamú szuverén deviza -és beladósságának besorolását a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő. A cég indoklása szerint csökkent a román gazdaság külső sebezhetősége.
Vágólapra másolva!

A lejben fennálló hosszú államadósság besorolását B pluszról BB mínuszra, a rövid távú bel- és küladósság B szintjét megerősítette az intézet. Ezek az osztályzatok mindazonáltal még mélyen a spekulációs sávban, 6-8 osztattal az elsőrendű befektetői A kategória alapfoka (A mínusz) alatt vannak. A javítás indoklása szerint a román exportszektor most már tartósan robusztus teljesítményt nyújt, s fenntarthatóbbá vált a magánszektorra alapuló növekedés. Az exportteljesítményt a folyamatos működőtőke-beáramlás és a legutóbbi években elkezdett gazdaság-korszerűsítés segíti. Eemellett a költségvetés folytatódó konszolidációja és a jelentősen megerősített bankszektor alacsonyabb hitelkamatszintet tett lehetővé, ami szintén az erős és fenntartható növekedést segítette - áll a Standard and Poor's jelentésében.

A cég szerint a következő években jó eséllyel folytatódik a gazdasági reform Romániában, mivel a kormány már megmutatta, hogy elszánta magát a sokrétű szerkezeti átalakításra, és képes hitelesen véghez is vinni ezt.

(MTI)

Ajánlat:

Standard and Poor's

Korábban:

Románia: hadat üzentek a nulláknak
(2002. április 15.)