Globális fellendülés - vállalati visszaminősítések

Vágólapra másolva!
A megindult globális fellendülés ellenére a visszaminősítések száma több mint négyszeresen múlta felül az osztályzatjavításokét az első negyedévben a bankszektoron kívüli nyugat-európai vállalati adósok körében, főleg a gyengébben sorolt távközlési szolgáltatók és kábeles műsorszórók nem szűnő nehézségei miatt - áll a Moody`s Investors Service nemzetközi hitelminősítő hétfőn kiadott negyedéves összesítésében. A Moody`s szerint az amerikai vállalati szektorban sem jobb egyelőre a helyzet.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint az első három hónapban a cég 52 nyugat-európai vállalatot minősített vissza, és 12-t sorolt magasabb szintre. A bankszektoron kívüli vállalati körben volt a leminősítések 90 százaléka; a felminősítéseknek csak a 42 százaléka jutott erre a csoportra.

Az összes nyugat-európai vállalati visszaminősítés 40 százaléka érintett spekulációs sávba sorolt kereskedelmi adósság-kibocsátókat az idei első negyedévben.

A Moody`s szerint a következő hónapokban a vállalati adósi minősítések további romlására kell számítani, mivel a negyedév végén a leminősítési vizsgálat alatt álló vállalatok száma az ötszöröse volt a pozitív felülvizsgálattal sorolt cégekének.

Az amerikai vállalati piacon a Moody`s által végrehajtott visszaminősítések és osztályzatjavítások aránya 4,7:1 volt az első három hónapban. Ez volt 1990 negyedik negyedéve óta a legnagyobb mértékű adósi minőségromlás az amerikai vállalati szektorban; akkor 6,3:1 volt az arány - áll az Egyesült Államokról külön kiadott felmérésben.

A besorolások kilátásának vizsgálatra azonban arra utal, hogy az amerikai kereskedelmi adósság-kibocsátók hitelképességi minősítésének romlása lassulni fog, s az általános adósi minőség hamarosan elérheti mélypontját.

Az első negyedévben 159 amerikai vállalat besorolása romlott - ez összesen 314 milliárd dollárnyi adósságot érintett -, és 34 cég 24 milliárd dollárnyi adósságának minősítése javult a Moody`s listáján.

(MTI)

Ajánlat:

Moody`s

Korábban:

A Moody`s leminősítette a Deutsche Telekomot
(2002. április 2.)