A Moody's javított az orosz szuverén besoroláson

Vágólapra másolva!
Az amerikai Moody's hitelminősítő hétfőn stabilról pozitívra javította Oroszország Ba3-as szuverén besorolásának kilátását. A hitelminősítő szerint ugyanakkor továbbra is kockázatot jelent, hogy Orszországban hátravan még a bankreform, illetve a vámok újra-egyensúlyozása. A Moody's utoljára 2000. novemberében javított az orosz szuverén besoroláson.
Vágólapra másolva!

A spekulatív fokozat középső részén lévő - a Moody's terminológiája szerint a nemzetközi átlag alatti hitelképességet, kérdéses pénzügyi biztonságot, hosszabb távon esetleg megbízhatatlanságot jelző - osztályzat kilátásának javítását azzal indokolták, hogy Oroszország exportbevétele és költségvetése érezhetően nyert és még nyerhet a javuló nyersanyagárakon és a forgalom növekedésén, miközben a kormány továbbra is elkötelezett a szerkezeti reformok és a makrogazdasági egyensúly mellett. A Moody's szerint a közelmúlt személyi változásai nyomán javulhat a kormány és a központi bank együttműködése.

A hitelminősítő ügynökség elemzői szerint továbbra is fontos kockázat, hogy még hátravan a bankreform, a vámok újraegyensúlyozása, és törvényhozási és intézményi intézkedések szükségesek az üzleti környezet javítására és a hazai verseny növelésére. A Moody's egyébként 2000. novemberben javította utoljára az orosz szuverén osztályzatot.

Magyarország és néhány környező ország szuverén hosszú lejáratú küladósságának besorolása a nagy nemzetközi hitelminősítők listáján:

Fitch

Standard and Poor's

Moody's

Magyarország

A mínusz

A mínusz

A3

Csehország

BBB plusz

A mínusz

Baa1

Szlovákia

BB plusz

BBB plusz

Ba1

Szlovénia

A

A

A2

Lengyelország

BBB plusz

BBB plusz

Baa1

(MTI)

Ajánlat:

Moody's