Nyilvánosságra hozták az Enron-vezető búcsúlevelét

Vágólapra másolva!
A houstoni rendőrség nyilvánosságra hozta Clifford Baxter, Enron elnök-helyettes búcsúlevelének tartalmát. Baxtert január 21-én lőtte főbe magát az autójában. A búcsúlevél nem említi az Enron-botrányt, de az öngyilkosságát Baxter a büszkesége elvesztésével indokolja - írja a BBC News.
Vágólapra másolva!

"Nagyon sajnálom a történteket, de úgy érzem, így nem tudok tovább élni. Mindig helyesen próbáltam cselekedni, de most rettentően fáj, hogy minden büszkeségem semmivé foszlott" áll a levélben. A címzett az elhunyt felesége.

Az elnök-helyettes 2001 májusában mondott le, több mint hat hónappal a botrány kitörése előtt. Baxter állítólag heves vitákba keveredett Jeff Skilling akkori Enron vezérigazgatóval, mert ellenezte, hogy az energetikai óriáscég azzal próbálja leplezni milliós tartozásait, hogy gyanús ügyleteket bonyolít le úgynevezett "shell-cégekkel". (Ezt a kifejezést akkor használják, ha egy cég fedőszervként használ egy partnercéget, hogy a tranzakciókkal a könyvelésben elrejtse kötelezettségeit.)

Clifford Baxter szerepe az Enron-botrányban mindeddig ismeretlen, írja a BBC. Ezzel szemben, az Enron-botrányban végzett vizsgálat során kiderült, hogy Baxter 9 millió dollár értékben adott el Enron részvényt 2001-ben, augusztus és szeptember között. Sok vezető beosztású személyt gyanúsít azzal a szövetségi ügyészség, hogy eladták részesedésüket a cégből, mielőtt még a részvények árfolyama 85 dollárról 66 centre zuhant. Mindezt a cég alkalmazottai tétlenül nézték végig.

(Üzelti Negyed)

Ajánlat:

Enron

Andersen

Korábban:

Vallott az Andersen könyvelő
(2002. április 10.)

Enron-ügy: lemondott az Arthur Andersen vezérigazgatója
(2002. március 27.)