Megindult a kereskedés a káros gázokkal

Vágólapra másolva!
Megindult a kereskedés a vállalatok üvegházgáz-kibocsátási kvótájával az erre a célra április elején életre hívott londoni azonnali elektronikus piacon, amelyen legalább egy üzletkötés már volt - közölte szerdán a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékfejlesztési minisztérium (Defra).
Vágólapra másolva!

Az internetes kereskedési platformot április 2-án indították, és már több vállalat számlát nyitott a piacot üzemeltető Defránál - írta a Dow Jones. A kereskedés a kormány által kiosztott kibocsátási kvótákkal lehetővé teszi a károsanyag-kibocsátásukat kis ráfordítással csökkenteni képes cégeknek, hogy fölöslegükből eladjanak olyan vállalatoknak, amelyek drágábban tudják csak ezt megtenni.

A riói kongresszuson ismertették az IPCC (független szakértőkből álló nemzetközi tudóstársaság) kutatásának eredményét: 50-70 százalékkal kell csökkenteni a káros anyag kibocsátását az elkövetkező 15-20 évben, másképpen a környezetkárosodás orvosolhatatlan lesz. A kiotói (1997) kongresszus komoly áttörést eredményezett, hiszen a résztvevő országoknak sikerült megállapodniuk a csökkentések országonkénti százalékos arányaiban. Átlagosan 5,2 százalékot vállaltak az országok a folyamat megállításához szükséges 50-70 százalék helyett. Az Egyesült Államok 7, az Európai Unió 8, Magyarország 6 százalék csökkentésére tett ígéretet.

A piacon az első kötés a brit BP Plc. olajipari vállalat és a francia Imerys SA nyersanyag-feldolgozó között született; a BP - saját bejelentése szerint - ezer széndioxid-kibocsátási egységet adott el a francia cégnek.

A Defra szóvivője ezt nem erősítette meg, csak azt, hogy a platformon megindult a kereskedés. A tárca illetékese szerint ez annak az első jele, hogy a piac hatékony eszköze lesz az üvegházhatásért felelős szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésének. A brit kormány a kiotói egyezmény alapján 2010-ig az 1990-es szintről 20 százalékkal tervezi csökkenteni az üvegházgáz-kibocsátást.

A kibocsátott káros gázokkal kereskednek

- Az ET (Emission Trading) kereskedelmet jelent a csökkentési egységekkel. Például az orosz fél 6 százalékos csökkentést vállalt a kiotói jegyzőkönyvben, az elmaradott gazdaság miatt 40 százalék lett a csökkentés az 1990-es szinthez képest. A kimaradt 34 százalék orosz ún. "forró levegő", amit az Egyesült Államok adott áron megvásárolhat, és így azt betudhatja saját csökkentésének. Az árat az határozza meg, hogy a vásárló országnak, jelen példánkban az Egyesült Államoknak, mennyibe kerülne ugyanennyi csökkentés kivitelezése. Ennek -implicite - környezetszennyező hatása van. "Forró levegő" A civil szervezetek azt nevezik "forró levegőnek", ami így is, úgy is csökkentésnek számít. Ennek megvétele és saját csökkentésként kezelése növeli az üvegházhatást, hiszen ez által nem kell végrehajtania az adott "vevő" országnak az előírt csökkentések egy részét.

Iparági elemzések szerint egy tonnányi széndioxid-egyenérték kibocsátási kvótájának piaci értéke valószínűleg 8 euró, vagy inkább ez alatti lesz.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Bush: adócsökkentés a környezetért
(2002. február 15.)

Kiotói egyezmény - az Egyesült Államok elszigetelődik
(2001. július 25.)