Enron-ügy: vádat emelhetnek az Arthur Andersen ellen

Vágólapra másolva!
Az amerikai ügyészi szervek közölték az Arthur Andersen könyvvizsgáló céggel, hogy elképzelhetően napokon belül büntetőeljárást indítanak ellene, az igazságszolgáltatás akadályozásának vádjával, az Enron-üggyel kapcsolatban - jelentette pénteken a The Wall Street Journal és a The New York Times.
Vágólapra másolva!

Az Enron könyvvizsgálója az Arthur Andersen volt, amelynek megbízottja ("partnere"), David Duncan szinte az utolsó pillanatig mindent rendben talált, majd amikor a botrány kipattant, értesülések szerint lázas iratmegsemmisítéseket hajtott végre.

Az esetleges vádemelés alapja ez a kiterjedt dokumentumeltüntető tevékenység lehet. A washingtoni igazságügyi tárca felügyelete alá tartozó ügyészségi illetékesek az elmúlt napokban két megbeszélést is folytattak az Arthur Andersen képviselőivel, és a felek között tovább folynak a konzultációk. Egyelőre nem teljesen biztos, hogy a vizsgálat valóban eljut a vádemelési szakaszba.

Az Enron energia-nagykereskedelmi vállalat tavaly decemberben jelentett csődöt, és kiderült, hogy a pénzügyi összeomlást a nyilvánosságra hozott vállalati eredmények módszeres manipulálása okozta. Az Enronnak hatalmas veszteségei voltak offshore leányvállalatok révén finanszírozott ügyletekből, de ezek a veszteségek hosszú ideig nem jelentek meg az Enron könyveiben. Amíg a bajokat a szőnyeg alá lehetett söpörni, addig az Enron-részvények szárnyaltak, de egy ponton túl minden tarthatatlanná vált, és az energia-nagykereskedő óriáscég villámgyorsan merült el az adósságokban.

Az amerikai jogban nem csupán természetes személyek, hanem például gazdálkodó szervezetek ellen is indítható büntetőjogi jellegű eljárás. A tárgyalások során az Arthur Andersen azt igyekszik bizonyítani az ügyészeknek, hogy nem akadályozta a tények feltárását az Enron pénzügyeinek kibogozását célzó hatósági erőfeszítések ellenében.

(MTI)

Korábban:

Bekeményít Enron-ügyben az amerikai pénzügyminiszter
(2002. február 26.)

Nem hiányzik a könyvtárából?