Vágólapra másolva!
A német versenyhivatal csütörtökön másodszor is megtiltotta, hogy az E.ON energiaszolgáltató részesedést vásároljon a Ruhrgas gázszolgáltatóból. Német lapértesülések szerint a gazdasági miniszter felül fogja bírálni a hivatali vétót.
Vágólapra másolva!

Az E.ON a Bergemann Holding által bírt 34,8 százalékos Ruhrgas-részt akarta megvenni, de a versenyügyi felügyelet ezt azzal az indokkal verte vissza, hogy a tranzakcióval az E.ON még inkább ellenőrzése alá hajtaná a német energiapiacot, ami gyengítené a versenyt, és ezzel károsítaná a fogyasztói érdekeket.

A múlt hónapban a kartellhivatal azt az ügyletet is megvétózta, amellyel az E.ON a BP olajipari csoport kezén lévő 25,5 százalékos Ruhrgas-részvénypakettet vásárolta volna meg.

Az E.ON összesen 6 milliárd eurót szánna arra, hogy a jelenlegi részvényeseket kivásárolva többségi részt szerezzen a Ruhrgasban, s ezzel megerősítse jelenlétét a gázimportban, a nemzetközi gáztovábbításban és a -nagykereskedelemben.

Az energiakonszernnek a sorozatos hivatali tiltások után is van még esélye a tervezett akvizíciók végrehajtására, ha sikerül rábírnia a kormányt a versenyfelügyelet döntéseinek felülbírálatára. Német lapértesülések szerint erre igen jó esélye van a társaságnak. Az E.ON a napokban juttatta el kérelmét a szövetségi gazdasági miniszterhez. A minisztérium döntése júniusban várható.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Szövetségi versenyhivatal

E.ON

Ruhrgas

Korábban:

Az E.ON miniszteri engedélyt kér a Ruhrgas-ügylethez
(2002. február 19.)

A versenyhivatal megvétózta az E.ON-Ruhrgas fúziót
(2002. január 21.)

A német versenyhivatal jóváhagyta a benzinkút-hálózati fúziót
(2001. december 20.)