Új 747-es Jumbót épít a Boeing

Vágólapra másolva!
A légi iparág tavaly szeptember óta tapasztalható válsága a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatot, a Boeinget is érzékenyen érintette, mivel versenytársához, az Airbus-hoz hasonlóan több megrendelést mondtak le ügyfelei. A Seattle-i központú cég azonban már a válság utáni időkre készül, és legnagyobb utasszállítójának, a 747-esnek új változatát építi meg. Az új Jumbo 2004-től áll forgalomba.
Vágólapra másolva!

A 747-400XQLRI típusjelű óriásgép terveit a szingapúri repülőgépvásáron mutatta be a cég, és egyúttal bejelentette, hogy az új utasszállító nagyobb távolság megtételére lesz képes, és csendesebben is repül majd öregebb testvérénél. A Boeing tervei szerint a tesztrepülésekre jövőre kerülne sor, és az új 747-es 2004-től állna forgalomba - írja a BBC.

Nemrég az Airbus is bejelentette, hogy 2006-ra elkészíti szuper-jumbo-ját, az A380-ast, amely tervek szerint a jelenleg üzemben lévő 747-esek 400 fő kapacitásával szemben több mint 500 utas szállítására alkalmas.

A méret nem számít

A Boeing szerint nem feltétlenül a nagyobb utas-kapacitás kialakítása a legfontosabb. A vállalat célja inkább a minél nagyobb távolság elérése egy tankolással, illetve a szigorú európai zajkövetelményeknek való tökéletesebb megfelelés.

Az új 747-es maximális repülési távolsága a tervek szerint 9190 mérföld lesz, ami csak 4 százalékkal nagyobb a jelenleginél, viszont a vállalat vezetői szerint így leszállás nélkül teljesíthető a New York-Bangkok útvonal.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Boeing

Korábban:

Tavaly több gépet értékesített az Airbus, mint a Boeing
(2002. január 9.)

Támogatási vita az Airbus óriásgépe körül
(2001. január 12.)

Nem hiányzik a könyvtárából?