<P class="MsoNormal">Az EU harmadszorra is beperli az amerikai dohánygyárakat

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság fenntartja a Philip Morris és a R.J. Reynolds Tobacco ellen felhozott vádakat. A New York-i kerületi bíróság legutóbb azzal utasította el az unió kártérítési követelését, hogy amerikai bíróság nem hajthat be adót harmadik állam részére. Az unió költségvetési biztosa szerint új stratégiára van szükség "a jogi akadályok leküzdésére".
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság fenn kívánja tartani a Philip Morris és a R.J. Reynolds Tobacco dohánygyárak ellen felhozott vádjait. A bizottság azzal vádolja a dohánygyárakat, hogy közreműködnek a cigarettacsempészetben, és ezzel súlyos kárt okoznak az EU költségvetésének. A bizottság azzal is vádolja a dohánygyárakat, hogy a pénzmosásból is kiveszik a részüket.

A bizottság álláspontja szerint cigarettacsempészetből az uniónak súlyos bevételkiesése származik. A New York-i kerületi bíróság ezt először egy eljárásjogi hiba miatt, majd a második körben azzal utasította el, hogy az uniónak külön kára nem származik a csempészetből, hiszen a tagországok pótolnak minden bevételkiesést a nemzeti jövedelmük arányában befizetett hozzájárulással - vagyis a kár az egyes tagországokat éri. Az unió ekkor felkérte a tagországokat, hogy csatlakozzanak a perhez, melyet a bíróság későinek minősített. A bíróság legutóbb azzal utasította el az unió kártérítési követelését, hogy amerikai bíróság nem hajthat be adót harmadik állam részére. A bíróság tehát elismerte a vádpontok jogosságát, valamint elmarasztalta a dohánygyárakat, ezzel mintegy újabb nekifutásra bíztatva az európai felet.

A pénzmosással kapcsolatos vádpontokban adott a lehetőség a büntetőeljárás lefolytatására - nyilatkozta Michaele Schreyer, az EU költségvetési biztosa szerdán, ehhez azonban az eddigieknél részletesebb beadványára lesz szükség.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: