Az MFB-nek átutalt 36 milliárd növelte a költségvetés hiányát 

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium hétfői tájékoztatója szerint az államháztartás hiánya januárban 75,3 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 14,9 százaléka. A központi költségvetés hiánya pedig 59,3 milliárd forintot tett ki az év első hónapjában. Az időarányosnál magasabb költségvetési hiányt az Magyar Fejlesztési Banknak átutalt mintegy 36 milliárd forint éves juttatás okozta.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás hiánya 75,3 milliárd forintot tett ki januárban, ami az éves előirányzat 14,9 százaléka - derül ki a Pénzügyminisztérium hétfőn nyilvánosságra hozott tájékoztatójából.

A központi költségvetés 59,3 milliárd forint hiánnyal zárt az év első hónapjában, ez az éves előirányzat 12,2 százaléka. Az államháztartás többlete 2001 januárjában 2,8 milliárd forint, míg a költségvetésé 10,3 milliárd forint volt.

Az államháztartáson belül a társadalombiztosítási alapok hiánya januárban 17,5 milliárd forint volt, ami 1,7 százalékkal meghaladja a teljes éves előirányzatot, az elkülönített állami pénzalapok viszont 1,5 milliárd forint többlettel zártak.

Bősze Zoltán, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese, a pénzügyi tárca hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az időarányosnál magasabb januári költségvetési hiány annak tudható be, hogy már januárban átutalták a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) a teljes évi 36 milliárd forintos juttatást. Ebből az MFB 20,7 milliárd forintot kapott tőketartalékának növelésére, míg a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetési és fenntartási kiadásaira 15,3 milliárd forintot utaltak a banknak.

A központi költségvetés bevételei januárban 393,3 milliárd forintot tettek ki, ami az éves terv 9,7 százaléka. Ezzel szemben a kiadások elérték az éves terv 9,9 százalékát, 452,6 milliárd forintot. A bevételeknél a gazdálkodó szervezetek befizetései az időarányos 8,3 százaléknál magasabban, 11,8 százalékban teljesültek. Ehhez jelentősen hozzájárult, hogy a vám- és importbefizetések összege 23,5 milliárd forint volt, ami az éves terv 24,3 százaléka. A társasági adó 25,4 milliárd forint volt januárban, ez 8,1 százaléka az egész évi előirányzatnak.

Általános forgalmi adóból az év első hónapjában 136,3 milliárd forint folyt be, ami 10,6 százaléka az éves tervnek. Személyi jövedelemadóból is az éves előirányzat 10,7 százaléka, azaz 89,2 milliárd forint teljesült.

A kiadási oldalon az időarányosnál magasabb volt az agrárgazdaság támogatása, amelyben azonban érvényesültek az elmúlt évről áthúzódó hatások is. Összességében e célra 16,5 milliárd forintot költöttek, ami 15,3 százaléka az éves tervnek. Az időarányosnál magasabb volt a lakástámogatásokra kifizetett juttatás is, amelynek 6,3 milliárd forintos összege az éves terv 9,9 százaléka. Az MFB-nek átutalt 36 milliárd forint jelentősen megnövelte a kormányzat rendkívüli kiadásainak tételét. E tételnél a kifizetés januárban 37,5 milliárd forint volt, az éves terv 72,3 százaléka.

(MTI)