Átmenetileg erősödött az argentin valuta

Vágólapra másolva!
Lebegtetése második napján - sok szakértő meglepetésére - mintegy 10 százalékkal drágult az argentin peso a dollárral szemben. Elemzők azonban nem a gazdaságpolitika iránti bizalomnak, hanem az argentin jegybank szigorú intézkedéseinek és az átmenetileg erős keresletnek tudják be a nemzeti valuta erősödését.
Vágólapra másolva!

A keddi kereskedési nap végén 1 dollárért 1,95 pesot adtak az egy nappal korábbi 2,15 peso után a devizapiacon - jelentette a BBC.

Elemzők, csakúgy mint a kormány illetékese, óvatosan értékelték a peso erősödését, és azt elsősorban a jegybank szigorú adminisztratív intézkedéseivel indokolták. A központi bank ugyanis számos szereplőt egyszerűen távol tartott a piactól, elsősorban avval, hogy csak készpénzes valutakereskedelmet engedélyezett. A dollár iránti kereslet mesterséges szűkítése mellett az árfolyamra kedvező hatással volt az is, hogy az elmúlt heti bankszünet miatt megnőtt az argentinok peso iránti kereslete.

Kedden eközben megkezdődtek az argentin kabinet és a Nemzetközi Valutaalap tárgyalásai, amelyről a kormányszóvivő csak annyit közölt, hogy a megbeszélések jó hangulatban folytak, ami optimizmusra ad okot. Argentína a bevezetett gazdasági reformok nyomán 25 milliárd dolláros hitelre számít a valutaalaptól.

(Üzleti Negyed)

Korábban: