Jelentősen csökkent a BP nyeresége

Vágólapra másolva!
A British Petroleum (BP) nyeresége a negyedik negyedévben 46 százalékkal 2,204 milliárd dollárra csökkent éves összevetésben az alacsony világpiaci olajárak miatt. Elemzők előzetesen 2,09 milliárd dolláros haszonra számítottak. Ennek ellenére az olajcég továbbra is Nagy-Britannia legnyereségesebb vállalata tavalyi éves 13,178 milliárd dolláros profitjával.
Vágólapra másolva!

A BP részvényei tavaly 11 százalékkal teljesítettek jobban a nagy vetélytárs, a Royal Dutch/Shell papírjainál, és a BP jövőbeli kilátásai is biztosabbnak tűnnek: a cég keddi közleménye szerint a tavaly kitermelt olaj és gáz 191 százalékának megfelelő új, kitermelhető tartalékról gondoskodtak, míg a Shell új feltárásai csak a tavalyi kitermelés 74 százalékának felelnek meg.

A BP keddi közleménye szerint a vállalat felkészült arra is, hogy a gazdasági növekedés megtorpanása miatt piaci helyzete meggyengülhet. Az olajárak jóval alacsonyabbak, mint 10 évvel ezelőtt, és a földgáz ára az amerikai piacon továbbra is nyomott - áll a közleményben. A BP nyereségének több mint háromnegyede az olaj- és gázkitermelésből származik.

(MTI)

Ajánlat:

BP