<P class="MsoNormal">Újabb amerikai cégbotrány a láthatáron

Vágólapra másolva!
Újabb cégbotrány körvonalai kezdenek kirajzolódni az Egyesült Államokban, pontosabban a Bermuda-szigeteken, a Tyco International Ltd. központjában. Az amerikai céget, amely a telekommunikációtól kezdve a szemeteszsákok gyártásáig számtalan piacon érdekelt, legutóbb a kreatív könyvelés vádjával illették. A befektetőknek meggyőződésük: a Tyco lesz a következő "Enron".
Vágólapra másolva!

A befektetők néhány hét leforgása alatt szinte teljesen elveszítették a Tyco International óriásvállalatba vetett bizalmukat. A rossz híreket a Wall Street Journal hétfői száma közölte: eszerint a társaság az elmúlt három évben 8 milliárd dollárt költött összesen 700 vállalat felvásárlására anélkül, hogy ezt részvényeseivel közölte volna.

A vállalat elmúlt héten közzétett adatai szerint a 2001 szeptemberével végződött pénzügyi évben 350 vállalat, 4,19 milliárd dollár értékű megvásárlását nem közölte részvényeseivel, a hivatalos magyarázat szerint azért, mert a felvásárolt több száz cég jelentősége a konszern egészéhez képest elenyésző. A közölt 4,19 milliárd dollár összesen 37 százalékát teszi ki annak a 11,4 milliárd dollárnak, melyet a vállalat ugyanezen időszakban összesen cégvásárlásokra költött, melyből további 3,8 milliárdot egy összegben vezetett be a cég a könyveibe, azaz: a részvényesek előtt nem ismert, mely vállalatokról és milyen vételi összegekről van szó.

A kreatív könyvelés eme törvényes, ámde legalábbis gyanús formái azonban - legfőképpen az Enron energiakereskedő és az Arthur Andersen könyvvizsgáló botránya kellős közepén - éppen elegendő volt a befektetők bizalmának elvesztésére. A konszern részvényeinek árfolyama a hír megjelenését követően 16 százalékkal esett hétfőn, holott a Tyco vezetői megpróbálkoztak a rossz hírek ellensúlyozásával, és közölték: 4,5 milliárd dollárnyi kötelezettség visszavásárlását tervezik.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: