Az euróövezet inflációja 2,5 százalék

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben januárban 2,5 százalékkal voltak magasabbak átlagosan a fogyasztói árak, mint tavaly januárban -jelentette az Unió statisztikai hivatala előzetes adat gyanánt. Decemberben 2,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció a közös pénzt használó tizenkét ország átlagában.
Vágólapra másolva!

Az átlag januári gyorsulását elsősorban az okozta, hogy Németországban 2,1 százalékra ugrott a tizenkét havi infláció januárban a decemberi 1,7 százalékról, elsősorban az élelmiszerárak növekedése és egyes közvetett adók emelése miatt.

Elemzők szerint még korai volna az eurókészpénz bevezetésének számlájára írni a nagyobb januári adatot, amely ellentétes a tavaly nyár óta tartó, csökkenő irányzattal. A januári eredmény megerősítette az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Wim Duisenberg jóslatát, miszerint az év elején "bizonytalan" áralakulás várható. A bank mindazonáltal bízik benne, hogy az infláció hosszabb távon biztonságosan a tizenkét hónapra számított 2 százalékos riadószám alá csökken.

Az ugyancsak pénteken kiadott nyugat-európai beszerzőimenedzser-indexek az ipari recesszió szűnésére utaltak: ennek és a gyorsult inflációnak a keveréke azonban bizonyosan nem ösztönzi további kamatcsökkentésre jövő héten az EKB-t. Elemzői vélekedés szerint az EKB következő kamatcsökkentésére legalább áprilisig várni kell.

A pénteki adatsorok együttes hatására az euró péntek délben 0,8602 dollár volt a londoni bankközi devizapiacon a reggeli, 0,8580-0,8577 dollár között lefelé tartó értékek helyett.

(MTI)

Ajánlat:

EURO
(Az Üzleti Negyed melléklete)

Korábban: