Vágólapra másolva!
A téglatörvénynek nevezett pénzmosás elleni törvényben érintett szakmák képviselői közül elsőként terjesztett beadványt az Alkotmánybírósághoz a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesülete. Az egyesület már a múlt héten jelezte, hogy a könyvelők és adótanácsadók védelme érdekében alkotmánybírósági eljárást fognak kezdeményezni, mivel alkotmányossági aggályaik vannak a tavaly decemberben elfogadott pénzmosás elleni törvénnyel kapcsolatban. A beadványt csütörtökön terjesztették be.
Vágólapra másolva!

A folyamodvány szerint átgondolatlan lépés volt, hogy a törvény hatályát több mint 30 ezer számviteli szolgáltatást végző társaságra és egyéni vállalkozásra is kiterjesztették. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesülete úgy véli: a könyvelők azért kerültek a törvény hatálya alá, mert nem volt gondos szakmai fordítása a pénzmosás elleni uniós ajánlásnak.

Az egyesület úgy látja, hogy a tavaly elfogadott törvény a "féljen mindenki mindenkitől" hatást váltja ki mindazokban, akikre vonatkozik. A könyvelők kifogásolják, hogy a gyanú bejelentését állampolgári kötelezettséggé teszik, ami szerintük nem vezethető le az alkotmányból.

A könyvelők azt is kifogásolják, hogy a törvény rendelkezésével ellentétben még mindig nem jelent meg az a mintaszabályzat, amelynek alapján fel kellene ismerniük a pénzmosásra utaló tényeket, körülményeket. Továbbá ellenzik, hogy az államellenes bűncselekmények feljelentésének szándékos elmulasztását meg lehet úszni két évvel, míg a pénzmosásra utaló puszta gyanú bejelentésének elmaradása három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Mindezek alapján az egyesület azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg azt a paragrafust, amely a könyvelőket a törvény hatálya alá helyezi. Emellett szeretnék a büntetőjogi szankciók április elsejétől életbe lépő szigorításának enyhítését. Az egyesület azt is kéri, hogy enyhítsenek a megszigorított ügyfélazonosítási rendszeren, és töröljék a rendőrséggel kapcsolatot tartó személy megjelölésének kötelezettségét.

Az egyesület korábban javasolta, hogy a könyvelők és az adószakértők is legalább addig kapjanak mentességet a törvény alól, ameddig az ügyvédek. A jogtanácsosokra, az ügyvédekre és a közjegyzőkre vonatkozó különtörvényt november végéig akarja a parlament elé terjeszteni a kormány. A szakma elsősorban attól tart, hogy a megbízó cégek - az esetleges alaptalan bejelentéseket megelőzendő - megvonhatják a bizalmat a vállalkozó könyvelőktől, adószakértőktől és a jövőben saját alkalmazottal végeztetik a munkát. (MH, 2002. január 24.)

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Törvény a terrorizmus elleni küzdelemről
(az Üzleti Negyed összeállítása)

Korábban:

Alkotmánybírósághoz fordulnak a könyvvizsgálók
(2002. január 23.)

Az ingatlanközvetítők is a pénzmosási törvény ellen
(2002. január 25.)