Olcsóbb lakáshitelek februárban

Vágólapra másolva!
Olcsóbbak lesznek a használt lakásokra felvehető hitelek februárban. A kamatcsökkentést a Földhitel- és Jelzálogbank döntése indította el, a pénzintézet ugyanis saját marzsa terhére 0,2-0,6 százalékot faragott le a kamatlábakból. Hasonlóan döntött a Kereskedelmi és Hitelbank is, az OTP Banknál viszont csak február végén, az új jelzálogbank első jelzáloglevélének kibocsátása után várhatók kisebb kamatok. A Raiffeisen lakáskölcsöneit az FHB-val kötött megállapodás süllyeszti alacsonyabb szintre.
Vágólapra másolva!

A Földhitel- és Jelzálogbank hitelei elvileg a kibocsátott jelzáloglevelek kamatainak csökkenésével párhuzamosan olcsóbbodnak, a bank azonban saját hatáskörben is dönthet kamatcsökkentésről. A pénzintézet így tett legutóbb, amikor bejelentette, hogy a február elsejétől, azaz péntektől az öt évre rögzített kamatozással kínált hiteleket a jelenlegi 8,5 százalék helyett évi 7,9 százalékért adja, az évente változó kamat mértékét pedig 10,1 százalékról 9,9 százalékra mérsékli. A kamatcsökkentés költségeit a bank magára vállalta, a jelzáloglevelek kamata ugyanis egyelőre nem változott. A január 21-én kibocsátott - forrásszerző - értékpapírok kamata ugyanis változatlanul 9,5 százalék volt. Más kérdés, hogy a jelzálogleveleket egyre jobb árfolyamon tudja értékesíteni a bank, tehát ha a kamat nem is, de a forrás összes költsége azért csökken, ami ugyancsak szerepet játszott a bank döntésében. További kamatmérséklődésre akkor lehet számítani, ha sor kerül a februári jelzáloglevél-kibocsátásra, az új sorozat kamatai ugyanis - a piaci folyamatoknak megfelelően - várhatóan kisebbek lesznek 9,5 százaléknál.

A saját kamatrés terhére jelentett be kondícióváltozást a Kereskedelmi és Hitelbank is a használt lakásokra felvehető kölcsönöknél. Mint Bíró Péter, a bank lakossági hitelezésért felelős vezetője a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, az olcsóbb hiteleket ugyan az FHB-val kötött megállapodás alapján nyújtják, de a jelzálogbank kamatdöntése nem befolyásolja a K&H hiteleinek árát. A folyósított lakáskölcsönöket ugyanis nem adják el a jelzálogbanknak, azokat csak finanszírozza az FHB, s ennek költsége nem változik. A K&H új kamatai teljesen megegyeznek az FHB feltételeivel, ugyanis az évente változó kamatozású hiteleket 10,1 százalék helyett 9,9 százalékért, az ötéves kamatperiódusú kölcsönöket pedig 7,9 százalékért adják 10,1 százalék helyett. A bank használt lakásokra eddig mintegy 2 milliárd forintnyi kölcsönt helyezett ki, ezt az év végéig 15-17 milliárdra növelnék.

Mint Bíró Péter a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, az új lakásokra felvehető kiegészítő kamattámogatású kölcsönök feltételeinél is lesz majd kisebb változtatás, előreláthatólag márciusban maximalizálják a kezelési költséget, ami adott összegű hiteleknél a törlesztőrészletek csökkenését vonja maga után.

Csökkennek a Raiffeisen Bank lakáskölcsöneinek kamatai is, köszönhetően a Földhitel- és Jelzálogbankkal aláírt együttműködési keretszerződésnek. A Raiffeisen ennek alapján februárban folyósítani kezdi az FHB által kibocsátott jelzáloglevelek finanszírozásával nyújtott kölcsöneit. A forrás biztosításán túl az FHB szerepet vállal az értékbecsléseknél is. Az állami kamattámogatású és ugyancsak használt lakásra felvehető hitel kamata az elképzelések szerint 5 éves fix kamatozás esetén 7-8 százalék körül, éves változó kamatozás esetén 9-10 százalék körül alakul majd, ami jóval kisebb, mint a bank jelenlegi piaci feltételű lakáskölcsöneinek 14-16 százalék körüli kamatszintje. Várhatóan áprilisban újabb kamatcsökkentésre készül a Raiffeisen, ezúttal az új lakásokra nyújtott, úgynevezett kiegészítő kamattámogatású kölcsönöknél.

A lakáshitelezésben meghatározó OTP Bank kamatszintje leghamarabb február második felében csökkenhet, mivel ekkor bocsátja ki az új jelzálogbank az első jelzálogleveleket. Az első hírek szerint a bank használt lakások vásárlására fordítható Forrás hitelének jelenlegi 12,5 százalékos kamatát 8,5 százalékra süllyeszti.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ingatlan
(Az Üzleti Negyed rovata)