A piacok nem szeretik a konfliktusokat

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió valószínűleg már csütörtökön jóváhagyja a két amerikai információtechnológiai óriás, a Hewlett-Packard és a Compaq egyesülését. A végső szót Mario Monti, a brüsszeli Európai Bizottságban (EB) a versenyfelügyeleti ügyekért felelős tagja mondja ki. Ha az EB úgy dönt, hogy több hónapos kiegészítő vizsgálatot rendel el a végső döntés előtt, az alighanem a fúziót ellenző tábor győzelmét jelentené a részvényesek között kialakult, hónapok óta tartó állóháborúban.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli Európai Bizottsághoz közel álló értesülések szerint Mario Monti, az EB versenyfelügyeleti ügyekért felelős tagja csütörtökön zöld lámpát jelez a két amerikai számítástechnikai óriáscég, a Hewlett-Packard (HP) és a Compaq Computers egyesülése előtt. Bár a fúzióval az új cég jelentősen növelné részesedését az európai piacon, az EB a jelek szerint nem tart attól, hogy a Compaq-HP páros veszélyeztetné a versenyt az információtechnológiai szektorban.

A végső szót ugyanaz a Mario Monti mondja ki, aki tavaly nagy port felvert döntésével megtorpedózta az amerikai energetikai "álompáros", a General Electric és a Honeywell 45 milliárd dolláros fúzióját. Monti a mostani döntés előtt hosszan konzultált a Bizottság számos "szaktárcájával": a hírek szerint ezek nem emeltek kifogást a fúzió ellen. Maguk a vállalatok azzal érveltek, hogy a verseny amúgy is rendkívül kiélezett a személyi számítógépek és a szerverek európai piacán, s az elmúlt években számos új vállalat belépése az európai arénába fokozatosan visszaszorította a két cég piaci részesedését. Az éles verseny szerintük még a lehetőségét is kizárja, hogy áremeléssel és a riválisok kiszorításával monopolhelyzetbe kerülhetnének az Európai Unió tagországaiban.

Montinak rendkívüli óvatossággal kell eljárnia, mivel az EB-döntés még akkor is meghatározhatja az ügylet sorsát, ha Brüsszel négy hónapos átmeneti időt kér, hogy mélységében vizsgálja a tervezett tranzakciót. A HP és a Compaq számos nagyrészvényese a terv bejelentése óta valóságos állóháborút vív egymással, s a négy hónapos halasztás szinte bizonyosan az ellentábor győzelmét jelentené.

Carly Fiorina, a HP vezérigazgatója az elmúlt hetekben anyatigrisként védte a fúziót az igazgatóság egyik tagjával, Walter Hewlett-tel szemben, aki az egyik alapító fiaként - és a HP egyik jelentős részvényeseként - súlyos hibának minősítette a tervezett egyesülést. A "disszidens" igazgatósági tag az ellenzők élére állt, s a két tábor a hirdetési kampánytól kezdve a személyeskedő vádaskodásokon át az amerikai üzleti világ mozgósításáig semmilyen eszköztől sem riad vissza a részvényesek meggyőzése érdekében.

A sárdobálás mögött a londoni The Econnomist elemzése szerint ugyanakkor valódi stratégiai dilemma áll. Walter Hewlett szerint a HP-nak azokra a piacokra kell koncentrálnia, amelyeken a legnagyobb nevet szerezte magának: a nagy hasznot hozó nyomtatási és képfeldolgozói szegmensen belül kell megtartania a lépéselőnyt a konkurensekkel szemben.

Fiorina stratégiája ezzel szemben a PC-ágazat jelentős felfuttatására és a kommodizáció mellett a szolgáltatási üzletág fejlesztésére építené a jövőt. A Compaq-kal együtt szerinte felvehetnék a versenyt a PC-piacon vezető Dell Computersszel szemben és az IBM-mel a szolgáltatási ágazatban.

Az elemzők többsége egyik lehetőséget sem tartja bombabiztosnak, ám a fúzió meghiúsulása az előzmények után mindkét változatnál rosszabbul érintheti a részvényeseket. Nem kizárt, hogy végül ez a tehetetlenségi nyomaték jelenti majd az utolsó cseppet a pohárban: a piacok nemigen szeretik a megoldatlan konfliktusokat, s a túlfeszített várakozások légkörében az egyesülés kudarcát valószínűleg mindkét cég befektetői kudarcként élné meg, amit sem a Compaq, sem a HP nem engedhet meg magának az amúgy is gyengélkedő iparágban.

Revolverezés az interneten

A RedHerring online folyóirat nyílt levelet intézett Carly Fiorinához, a vezérigazgatóhoz, amelyben posztjáról azonnali távozásra szólította fel. Az egyébként IBM-szimpátiájáról ismert szakmagazin azt veti a HP főnökének szemére, hogy vezetése alatt 1999 októberétől 2001 októberéig 19 százalékkal csökkent a vállalat értékesítése, s hogy ennél rosszabbul csak az Apple, a Gateway és a Fiorina által kiszemelt üdvöske, a Compaq teljesített rosszabbul. A nyílt levélre több olvasói vélemény is érkezett, a legtöbb hozzászóló szerint Fiorina kimondottan rossz hatással van a vállalatra. Walter Hewlett, a fúzió ellenlábasa önálló honlapot indított az egyesülés meghiúsítása érdekében.

Harkányi András

(Magyar Hírlap)

Korábban: