<P class="MsoNormal">Mégis figyelmeztetheti az unió Németországot

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, figyelmeztessék Németországot és Portugáliát, amiért e két ország államháztartási hiánya megközelíti a pénzügyi uniós tagság tűréshatárát, a GDP-arányos 3 százalékot. A figyelmeztetést az unió pénzügyminisztereinek is jóvá kell hagynia.
Vágólapra másolva!

Az EU pénzügyminiszteri tanácsa február 12-én dönt arról, hogy jóváhagyja-e a bizottság szerdai javaslatát, és kiadja-e a figyelmeztetést Németország és Portugália számára, amiért a két ország GDP-arányos államháztartási hiánya közelíti az unió által megtűrt 3 százalékot. A miniszteri tanácsban minősített többségre lesz szükség az ajánlás elfogadásához.

Az EU-bizottság most első ízben vette elő a pénzügyi unió stabilitási paktumának ezt az eszközét. A célszámok betartását előíró, főleg német követelésre 1997-ben aláírt stabilitási megállapodás szankciórendszerének első lépése ez - a skála túlsó végén súlyos pénzügyi következmények vannak, ha valamelyik ország valóban túllépné a 3 százalékos tűréshatárt. A stabilitási paktum hosszabb távon államháztartási egyensúlyt, sőt, lehetőleg többletet ír elő a pénzügyi unió tagjainak.

Pedro Solbes, a bizottság pénzügyekért felelős tagja szerdán elmondta, hogy értesítést kaptak a német kormánytól: Berlinben ki nem érdemeltnek és fölöslegesnek tartják a figyelmeztetést.

Az Európai Bizottság saját becslése szerint a német államháztartás hiánya az idén a GDP 2,7 százalékára nő a tavalyi 2,6 százalékos hiány után. A német kormány eredeti előrejelzése 1,5 százalék volt tavalyra és 2 százalékos erre az évre. Az utóbbi célszámot a német kormány éppen szerdán 2,5 százalékra emelte.

Portugália államháztartási hiánya tavaly a GDP 2,2 százalékára nőtt a tervezett 1,1 százalék helyett. A portugál kormány költségvetési költekezését már tavaly is bírálta a brüsszeli bizottság.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Európai Bizottság

Korábban:

Németország: módosított GDP-előrejelzés, 4,2 millió munkanélküli
(2002. január 30.)

Nem dorgálja meg Németországot az EU
(2002. január 22.)