Ecostat: 5,7 százalékos éves infláció várható júniusban

Vágólapra másolva!
Az Ecostat Gazaságelemző és Informatikai Intézet idén júniusban 5,7 százalékos éves inflációra számít, a termelői árak pedig 3,2 százalékkal lesznek magasabbak, mint egy évvel korábban. Az intézet elemzése szerint a következő pár hónapban a hazai részvénypiac erősödése várható, és a BUX-index akár a 8300 pontot is elérheti. Az előrejelzés alapján ugyanakkor folytatódik a az ipari termelés stagnálása. 
Vágólapra másolva!

Az idén júniusban a fogyasztói árak 12 havi indexe 5,7 százalék lesz, míg ugyanebben az időszakban a termelői árak szintje 3,2 százalékkal haladja majd meg az egy évvel korábbit - közölte az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet kedden.

Az intézet elemzése szerint a magyar részvénypiac további erőteljes növekedése várható, s a BUX-index értéke május végéig elérheti a 8300 pontot.

A kutatók előrejelzése szerint a következő hónapokban a kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedése valamelyest gyorsulhat: 2002 májusában a forgalom 5,6 százalékkal haladja majd meg az egy évvel korábbi szintet.

Az előrejelzés alapján a következő néhány hónapban folytatódik az ipari termelés több mint egy éve tartó stagnálása, s érezhető fellendülés csak az év második felében várható. Az idén májusban az ipar belföldi értékesítése 2,1 százalékkal, az exporteladások 9,1 százalékkal, míg a termelés 3,9 százalékkal lehet nagyobb az előző év azonos időszakához képest - áll az intézet közleményében.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat