Rekordszintű növekedés a Sony-nál

Vágólapra másolva!
A világgazdasági lassulás és a fejlett technológiai ipar tartós nehézségei közepette rekord értékesítési növekedést és váratlanul jó működési profitot jelentett az utolsó negyedévről pénteken a japán Sony Corp.
Vágólapra másolva!

A Sony értékesítése 2,287 billió jenre nőtt a 2000. utolsó negyedévi 2,13 billió jenről. A működési profit 9,6 százalékkal 158,6 milliárd jenre nőtt. A tiszta nyereség a tavalyi utolsó negyedévben - a Sony üzleti éve harmadik negyedévben - azonban a piacmegdolgozás költségei és a mobiltelefon-gyártás folytatódó problémái miatt 14,4 százalékkal 64 milliárd jenre (475,1 millió dollár) csökkent.

A jó értékesítés és működési profit csak a piacot lepte meg, a Sonyt nem: vezetői már ősszel megjósolták, hogy a szeptember 11-i terrortámadások után az amerikaiak többet tartózkodnak majd otthon családi körben, és ezért - amint be is bizonyosodott - a Sony audiovizuális és információs technológiai fogyasztói termékei népszerűbbek lesznek. Különösen jól teljesített a PalyStation 2, és segített az olcsóbbodó jen is. A játékrészleg különösen nagy fordulatot ért el: működési profitja 66,4 milliárd jen volt, a 2000. utolsó negyedévi 13,9 milliárd jenes veszteség helyett. A részleg értékesítése 62,9 százalékkal 383,2 milliárd jenre nőtt. A tavalyi utolsó negyedév előtt a részleg hat negyedéven át veszteséges volt, éppen az új PalyStation fejlesztésének és piaci bevezetésének költségei miatt.

Az elektronikai részleg működési nyeresége 70,6 milliárd jen volt, a tavalyi naptári harmadik negyedévi 24,9 milliárd jen veszteség helyett. Ezt a részleget is az év végi értékesítési fellendülés segítette.

(MTI)

Ajánlat: