Továbbra sincs döntés a PKN magánosításáról

Vágólapra másolva!
A lengyel olajipar privatizációját intéző Nafta Polska csütörtökön közleményben jelentette be, hogy ismét elhalasztotta a döntést a legnagyobb lengyel olajipari vállalat, a plocki PKN Orlen 17,58 százalékos részvényértékesítésének ügyében.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint "a privatizációval összefüggő problémák bonyolultsága és a döntésnek a lengyel gazdaságra, különösen az olaj- és petrolkémiai ágazatra gyakorolt nagy hatása miatt szükség van a tárgyalások további elmélyült elemzésére". A közlemény nem szól arról, hogy mikorra várható a végleges döntés.

A Mol Rt., amely január 12-éig kizárólagos tárgyalásokat folytatott a részvénycsomag megvásárlásáról, nemrég a tárgyalások felfüggesztését kérte a Nafta Polskától, amelynek szóvivője pár napja úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg nem áll módjukban a magyar cég kérésének teljesítése. Hozzátette: a Nafta Polska folytatja a Mollal lezajlott tárgyalások értékelését.

A holding tavaly október eleje óta tárgyalt a magyar vállalattal, miután még az előző, Jerzy Buzek vezette kormány a Molt választotta ki kizárólagos tárgyalásokra a másik érdeklődővel, az osztrák OMV-val szemben. Az OMV legutóbb január végéig meghosszabbította ajánlatának érvényességét.

Wieslaw Kaczmarek kincstárügyi miniszter január elején azt mondta, hogy a PKN Orlen-részvényekre vonatkozó döntés leghamarabb áprilisban vagy májusban születhet meg. Hozzátette, hogy a PKN Orlen további sorsáról csak a másik nagy olajcég, a gdanski kőolajfinomító 75 százalékának eladása után döntenek, ami szerinte az idei első és második negyedév fordulóján esedékes. A miniszter megemlítette azt is, hogy amennyiben a gdanski cég privatizációja nem járna sikerrel, megfontolják az eljárás megismétlését vagy a Rafineria Gdanska és a PKN Orlen összekapcsolását.

(MTI)

Ajánlat:

PKN Orlen

Mol