Menesztették a kemény kezű szlovák pénzügyminisztert

Vágólapra másolva!
Hétfő este az őt delegáló Demokratikus Baloldal Pártja (SDL) visszahívta a szlovák kormányból a szigorú költségvetési politikát folytató Brigita Schmögnerova pénzügyminisztert. A Szlovákiában csak Brutális Brigitaként emlegetett politikus utóda az ismeretlen - eddig a jegybank osztályvezetőjeként dolgozó - Frantisek Hajnovic, aki folyamatosságot ígér a fiskális politika területén.
Vágólapra másolva!

Elemzők szerint Schmögnerova visszahívása a szeptemberi választások előtti kampányfogásnak tekinthető, mert a közvélemény-kutatások szerint a Demokratikus Baloldal Pártja jelenleg nem jutna be a parlamentbe. Az otthon népszerűtlen, de külföldön szigorú költségvetési politikája miatt elismert Schmögnerovát pártja azért menesztette, mert "nem a párt eszméit érvényesítette" minisztériumában.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők a pénzügyminiszter menesztése után azt mondták, hogy az esetleg ronthatja Szlovákia uniós csatlakozásának esélyeit, mivel az ő szigorú reformja rántotta vissza az országot a gazdasági összeomlás széléről.

A külvilág számára eddig nemigen ismert Hajnovic - a Szlovák Nemzeti Bank gazdaságkutató osztályának eddigi vezetője - kedden megnyugtatta a piacokat és az elemzőket: közölte, hogy stabilitásra és folytonosságra törekszik a minisztériumban, és elsődlegesnek tekinti Szlovákia uniós csatlakozását. A nyilatkozat hatására a szlovák korona kedden kicsit erősebben nyitott a hétfői erős árfolyamesés után.

(MTI)

Korábban:

Minden ötödik szlovák munkanélküli
(2002. január 18.)

Idén 3,6 százalékkal nőhet a szlovák gazdaság
(2002. január 14.)