Csütörtökön döntenek a PKN magánosításáról

Vágólapra másolva!
A korábbi bejelentésekkel ellentétben akár már csütörtökön megszülethet a döntés a legnagyobb lengyel olajcég, a PKN Orlen 17,58 százalékos részvénycsomagjának sorsáról. A társaság elnöke szerint még semmi nem dőlt el: akár a Mollal, akár az osztrák OMV-vel megkezdődhetnek a kizárólagos tárgyalások. Eközben a lengyel vállalat előzetes adatként közölte: tavaly felére csökkent a társaság nyeresége.
Vágólapra másolva!

A vezető lengyel kőolajfinomító és kiskereskedő PKN Orlen nem konszolidált nettó nyeresége tavaly körülbelül a felére csökkent a 2000-es 701 millió zlotyról (169 millió dollár) - közölte hétfőn előzetes becslésként a vállalat. A gyenge eredményt a gazdasági növekedés lassulásával, a finomítás kisebb haszonrésével és az üzemanyagok importvámjának eltörlésével indokolták.

Az olajipar privatizációjáért felelős Nafta Polska valószínűleg csütörtökön hozza nyilvánosságra új döntését a PKN Orlen 17,58 százalékának privatizációja ügyében - közölte hétfőn Varsóban újságírókkal az olajcég elnöke.Andrzej Modrzejewski elmondta, hogy PKN Orlen, a Nafta Polska és a kincstárügyi minisztérium csütörtökre beszélt meg találkozót, és akkor ismerkednek meg az érintettek a vállalat privatizációjáról szóló döntéssel. Korábban a lengyel kincstárügyi miniszter azt mondta, hogy áprilisig nem születik döntés az ügyben.

Modrzejewski hétfőn azt is közölte, hogy mindhárom forgatókönyv megvalósulása elképzelhető: folytatják a tárgyalásokat a Mol Rt.-vel, párhuzamos tárgyalásokat kezdenek a Mollal és az osztrák OMV-val, vagy csak az OMV-val folytatnak megbeszéléseket a részvénycsomag eladásáról. Az előző, Jerzy Buzek vezette lengyel kormány a Mollal folytatott kizárólagos tárgyalásról döntött, de ennek határideje január 12-én lejárt.

A PKN Orlen részvényeinek 72 százaléka közkézhányad, vagyis a varsói tőzsdén kereskednek velük. A vállalat a lengyel kőolaj-kiskereskedelem mintegy 40 százalékát, és a finomítás háromnegyedét ellenőrzi.

(MTI)

Ajánlat:

PKN Orlen

Mol