Az Enron felmondott az Arthur Andersennek

Vágólapra másolva!
A csődbe jutott amerikai energia-nagykereskedelmi óriásvállalat, az Enron igazgatótanácsa csütörtökön azonnali hatállyal felmondott a cég eddigi könyvvizsgálójának, az Arthur Andersennek.
Vágólapra másolva!

Ken Lay, a csődeljárás alatt álló Enron elnök-vezérigazgatója közölte: az utóbbi napok híreinek fényében nem várhatnak tovább azzal, hogy új auditort keressenek. Az egyik ilyen hír szerint fegyelmi intézkedéseket kellett hozni az Arthur Andersen számos partnerével szemben, egy másik jelentés pedig arról szól, hogy az Arthur Andersen személyzete szakmányban semmisített meg Enron-dokumentumokat.

A legutóbb előkerült iratok tanúsága szerint az Arthur Andersennek már hónapokkal a pénzügyi gondok felszínre kerülése előtt pontos tudomása volt arról, hogy komoly gondok vannak az Enronnál.

Az energetikai nagykereskedő egyébként olyan kiterjedt mértékben (mintegy kilencszáz leányvállalat működtetésével) vette igénybe a karibi szigetvilág adóparadicsomai által az offshore cégek számára nyújtott előnyöket, hogy az elmúlt négy-öt évben gyakorlatilag semmi vállalati nyereségadót nem fizetett.

(MTI)

Ajánlat:

Enron

Dynegy

Korábban: