Csökkenhet az euróövezet országaiból érkező vendégek száma

Vágólapra másolva!
Átmenetileg csökkenhet Magyarországon az eurózóna országaiból érkező vendégek száma az euró bevezetése miatt, mivel az egységes pénzzel rendelkező utasoknak egymás országaiban nem lesz szükségük pénzváltásra - állítja Budai Zoltán, a Gazdasági Minisztérium (GM) turisztikáért felelős helyettes államtitkára. A minisztérium adataiból kiderült: tavaly jelentősen nőtt a Bulgáriából és Izraelből érkező turisták száma.
Vágólapra másolva!

A helyettes államtitkár szerint rövid távon, 2002. első felében az eurózóna országai közötti vendégforgalom erősödése várható, az eurózónán (Európai Monetáris Unió) kívüli országokat háttérbe szorítva. Ennek oka, hogy a 12 tagállamban az árak átláthatóvá, összehasonlíthatóvá válnak, az utazásnál nem lesz szükség pénzváltásra, ezen előnyöket a tagországok lakói várhatóan ki fogják használni. Így átmenetileg csökkenhet Magyarországon az EMU-ból - főleg Németországból és Ausztriából - érkező vendégek száma.

Japánból lényegesen kevesebben, Bulgáriából és Izraelből sokkal többen érkeztek

Budai Zoltán beszámolt arról is, hogy a tavalyi év első kilenc hónapjában az USA-ból és Japánból érkező forgalom nagy mértékben csökkent. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében az USA-ból 39,7 százalékkal, Japánból pedig 49 százalékkal kevesebben érkeztek Magyarországra, a terrortámadás hatása azonban várhatóan 2002. január végére csökkeni fog.

A vendégéjszakák száma 47,5 százalékkal nőtt az izraeli vendégek, míg 44,6 százalékkal a bolgárok tekintetében. A közelebbi küldő országokból is nőtt a beutazók száma. Az osztrák vendégek 15,8 százalékkal, a németek 3,7 százalékkal, a franciák 13,7 százalékkal több kereskedelmi vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, mint egy évvel korábban.

A bolgár vendégek jelentős mértékű gyarapodása annak köszönhető, hogy 2001. áprilisában megszűnt a bolgár állampolgárok Európai Unió országaival szemben fennálló vízumkötelezettsége. Az EU a közelmúltban Romániával szemben is eltörölte a vízumkényszert, így a korábbihoz hasonló tranzithullámra lehet számítani Nyugat-Európa felé, amelyből a magyar turizmus is profitálhat.

18,6 százalékkal nőttek a turizmusból származó bevételek

A sajtótájékoztatón szó esett a turizmus tavalyi évi, első 11 havi eredményeiről is. A Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint 2001. első 11 hónapjában a turizmus devizabevételei meghaladták a 4 milliárd eurót, novemberben pedig csaknem 350 millió euró bevétel származott az ágazatból. A folyó fizetési mérleg egyenlegének javításához az idegenforgalom a vizsgált időszakban 2,74 milliárd euróval járult hozzá, ami 15 százalékkal haladta meg a 2000. január-novemberi értéket.

A tavalyi év első 11 havi idegenforgalmi eredményeket értékelve elmondta: míg 2001. január-novemberében az ágazatból származó bevételek 18,6 százalékkal, addig novemberben csupán 14,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A helyettes államtitkár véleménye szerint az ütemlassulás oka egyrészt a szeptember 11-i terrorcselekmény hatása, másrészt pedig a magyarok kiutazási kedvének csökkenése volt.