<P class="MsoNormal">A külföldi vállalatok a magyar átlag másfélszeresét fizetik

Vágólapra másolva!
A Magyarországon működő német, osztrák, illetve svájci érdekeltségű vállalatok átlagosan a magyar átlagkereset másfélszeresét fizetik munkavállalóiknak - hangzott el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, valamint a Kienbaum Tanácsadó cég tanulmányát ismertető sajtótájékoztatón hétfőn.
Vágólapra másolva!

A felmérésből kiderült, hogy a svájci érdekeltségű Magyarországon lévő vállalatoknál az éves bruttó átlagkereset az ügyvezető igazgatóknál 10,76 millió forint, a vezető munkatársaknál 5,52 millió forint, a szakembereknél, kvalifikált szakmunkásoknál 2,03 millió forint, az egyszerű munkásoknál 0,99 millió forint.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a szervezet három éve folyamatosan jelzi a megfelelően képzett szakmunkás munkaerő hiányát, ami egyre nagyobb gondot jelent a vállalatok bővülésében. A kamara illetékese arra is utalt, hogy a gazdaság szereplőinek igényét kevésbé veszik figyelembe a szakképzés során, és a nemrégiben elfogadott felnőtt képzési törvény sem veszi figyelembe a gazdaság igényeit.

Yorck Sievers, a német kamara PR-osztályvezetője elmondta, hogy az idén 10 százalékos bérnövekedést terveznek a külföldi tulajdonú cégek magyarországi érdekeltségeiknél. Ez ugyan visszafogott, de a várható infláció feletti lesz. A német kamara illetékese emlékeztetett arra, hogy Magyarországon magasak a bérköltség terhei. Mint elmondta: Magyarország a szakképzett munkaerő hiánya, a magas bérköltségek miatt hátrányba kerülhet a térség országaival szemben a külföldi tőkéért folyó versenyben.

A sajtótájékoztatón részt vevő német cégek vezetői elmondták, hogy cégüket nem érintette az idei minimálbér-emelés, de beszállítóik, bedolgozóik egy részét igen.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara harmadik éve készíttet a Magyarországon működő német érdekeltségű vállalatok bérezési gyakorlatáról tanulmányt, ez alkalommal a felmérés kiegészült osztrák, illetve svájci tulajdonú cégek adataival. A felmérésben 64, különböző nagyságrendet képviselő vállalat 9191 munkatársának adatait dolgozták fel.