A portugálok latinos lezserséggel váltanak

Vágólapra másolva!
Portugália lakói némi idegenkedéssel vegyes büszkeséggel tértek át az euróra, sokszor azonban még mindig nehéz hozzájutni az új fizetőeszközhöz. Az sem derült még ki, hogy a kicsiny latin ország viszonylag elmaradott gazdasága hosszú távon nyer-e vagy veszít az egységes pénzen.
Vágólapra másolva!

"Escudoban fizet az úr vagy külföldi pénzben?" - tette föl a kérdést január elején egy lisszaboni pékségben a pár napos euró fölött könyöklő alkalmazott egy honfitársának. Ez a mondat jól tükrözi a portugálok viszonylag új fizetőeszközükhöz. Az euró fogadtatása vegyes érzelmeket váltott ki a lakosságból, amikor búcsút kellett venniük 90 éves escudojuktól. Talán csak abban ért egyet mindenki, hogy az átszámolás elvileg nem okoz túl sok nehézséget, ugyanis egy euró 200,482 escudot ér.

A lakosság nagyobb része pozitívan viszonyul az euróhoz, és szeretne minél hamarabb megszabadulni az escudojától, amit jól tükröz, hogy január 3-ig 72 milliárd escudot vontak ki a forgalomból a bankok, és a Banco de Portugál jelentése szerint naponta 5-10 milliárd escudoval kevesebb régi pénz van már forgalomban. A bankautomaták 95 százalékát január 4-re sikerült átállítani euróra, szerencsés tehát az a polgár, akinek szilveszter éjszaka sikerült elmulatnia az utolsó escudoit, és már csak kártyával fizet vagy automatából vesz fel pénzt. Az escudo banki beváltása ugyanis nem zökkenőmentes, legalább többórás, esetenként 1-2 napos sort kell végigállniuk vele a polgároknak abban a bankban, ahol számlájuk van, és még így is előfordulhat, hogy újra vissza kell menniük, ha 40 ezer escudonyi, azaz 199,52 eurót nem fogadnak el apróban, mert a banknak 2 eurós érménél nagyobb címletben épp nincs eurója, ahogy ez egy guimaraesi asszonnyal történt. Az escudotól nemcsak a bankban lehet megszabadulni. Február 28-ig még forgalomban lévő fizetőeszköz, és az érvényes szabályok szerint ha az ügyfél escudoval fizet, a kereskedőnek euróban kell adnia a visszajárót. Általában megkérdik, miben kéri a kliens az aprót, ám nem ritka az sem, hogy a vásárló kérése ellenére escudoban kapja a visszajárót, még akkor is, ha a kasszában nem kevés euró lapul. Megtörténhet az is, hogy a vevő euróban fizet, ennek ellenére viszontlátja nemrég beváltott escudoit. Az átállás nehézségeit a legjobban talán az a postai bélyegautomata tükrözi, amelyik nem ismerte fel az 1 centes érmét, és egyetlen gombnyomásra, mint egy nyerőautomata, kidobott 10 darab 43 centes bélyeget. Végül akadnak olyanok is, szerencsére nem sokan, akik egyáltalán nem bíznak az új fizetőeszköz életképességében. A televízió beszámolt egy asszonyról, aki új hűtőt vásárolt, és maradék escudojából feltöltötte a legszükségesebbekkel, hogy ne kelljen majd euróban vásárolnia.

Az euró konzerválhatja a gyengék lemaradását

Az új fizetőeszköz bevezetése nemcsak a lakosságot osztja meg. Az áttérest pozitívan értékelő gazdasági szakemberek a portugál gazdaság fellendülését várják tőle. Az ország külkereskedelmi kapcsolataira szerintük jó hatással lesz, hogy az eurót használó többi 11 országgal ezután átváltási költségek nélkül kereskedhetnek a portugál vállalatok. Abban is reménykednek, hogy az utóbbi években megugrott inflációra is kedvező hatással lesz az euró. Elemzők szerint még az EU-s átlag fölötti, 4,4 százalékos infláció sem tükrözi a valós helyzetet. A tavaly év végén összeomlott portugál kormány egyik legnagyobb gazdasági baklövése az infláció mesterséges leszorítása volt, aminek az árát az elkövetkező minimum 3-4 évben euróban kell majd megfizetni. Most azt várják, hogy a stabil fizetőeszköz bevezetése, ha egy darabig növeli is az inflációt, a folyamat egy idő után megáll, és hosszú távú pénzügyi stabilitást eredményezhet.

A borúlátók épp az ellenkezőjétől tartanak. Szerintük az új fizetőeszköz bevezetése nemhogy gazdasági stabilitást nem teremt, de el fogja takarni, hogy a portugál gazdaság termelékenysége alaposan elmarad az európai átlagtól, sőt ezt konzerválni is fogja, mivel megszűnt a portugál deviza leértékelésének lehetősége. Az államadósság tovább fog nőni, ami rövidebb-hosszabb időn belül komoly gazdasági nehézségeket okozhat az országnak. Egy biztos, Portugália államadóssága az elmúlt években jelentősen megugrott, és most, az euró bevezetése mellett az új kormánynak megszorító intézkedéseket kell majd hoznia az adósság törlesztésére. Az eladósodás az ország egyik rákfeneje, a legtöbb állampolgár a hűtőszekrénytől a repülőjegyig mindent hitelben vásárol. Nem ritka jelenség, hogy a fizetésekből a kölcsönök kamataira sem futja, és néhányan attól tartanak, hogy a túlköltekezésre hajlamos portugálok 10-20 eurót most még könynyebben fognak majd kiadni, mint korabban 2-4000 escudót.

(Magyar Hírlap)