Terebélyesedő Enron-botrány

Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaságtörténet példátlan méretű vállalatcsődjének ügyében egyre több a megválaszolatlan kérdés. Az utóbbi napokban napvilágra került fejlemények szerint a cég vezetői eltitkolták az energiakereskedő cég közeledő csődjét, az Andersen könyvvizsgáló a csőddel kapcsolatos dokumentumok megsemmisüléséről számolt be, a Bush-adminisztráció pedig egyre kényesebb - texas-i üzleti fogásokkal kapcsolatos - kérdésekre kénytelen válaszolni.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb energiacégének december eleji csődje mára a Bush-adminisztrációt is elérte. A CBS MarketWatch főszerkesztője kommentárjában azt írja: az Enron-botránytól sokan azt várják, kiderül, hogyan lehet Texas-ban jó üzletet kötni, hogyan képes üzletemberek kis csoportja óriási hatást gyakorolni Bushra és csapatára, a szabályok megváltoztatásának érdekében.

Az Enron elnöke, Kenneth Lay csupán a 2000-es választások ideje alatt 800 ezer dollárt adományozott különböző politikusoknak, ebből 25 ezret John Ashcroft jelenlegi igazságügyi miniszternek, aki ezen a héten - elfogultságra hivatkozva - elbúcsúzott a csőd miatt indított büntetőeljárás felügyeletétől. A vád szerint az Enron első emberei a cég 20 ezer dolgozójának tiltották meg, hogy megváljanak a cég papírjaitól, melyeken addigra ők busás haszonnal túladtak. A cég alkalmazottai tétlenül nézték végig, ahogyan az árfolyam az egy évvel korábbi 85 dollárról 0,66 dollárra zuhant. Összesen több mint 1 milliárd dollárt veszítettek, sokan teljes, nyugdíjalapokban elhelyezett megtakarításaiknak mondhattak búcsút.

A könyvvizsgáló elvesztett dokumentumai

Időközben az Andersen könyvvizsgáló cég bejelentette: eddig tisztázatlan körülmények között számos, az Enron működésével kapcsolatos dokumentumot semmisítettek meg a cég dolgozói.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Enron

Dynegy

Korábban:

Botrányt okoz az Enron-csőd
(2002. január 4.)