Öt gyárát bezárja a Ford

Vágólapra másolva!
A tavalyi gyenge eredmények miatt öt gyárát bezárja a Ford - jelentette be a világ második legnagyobb autógyárának vezérigazgatója. William Clay Ford közölte azt is, hogy a cég részvényesei az első negyedévben kevesebb osztalékot vehetnek fel, és ő maga idén nem tart igényt fizetésére. Elemzők szerint az üzembezárások mintegy 20 ezer ember elbocsátásával járnak. A radikális lépésektől a vállalat 4,1 milliárd dolláros megtakarítást remél.
Vágólapra másolva!

A vezérigazgató bejelentette: a vállalat megszabadul az autógyártáshoz közvetlenül nem kapcsolódó tevékenységeitől, amiből mintegy 1 milliárd dolláros bevételre számít. Közölte azt is, hogy a társasság az egy évvel ezelőtti 30 cent és a negyedik negyedéves 15 cent után mindössze 10 cent osztalékot fizet részvényenként tulajdonosainak.

A drasztikus intézkedésekre azért van szükség, mert tavaly a Ford 5,5 százalékkal kevesebb autót értékesítet, mint 2000-ben, miközben a világpiac ennek mindössze negyedével szűkült. A tavalyi második és harmadik negyedévben a vállalat 1,44 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el, a cég részvényeinek árfolyama harmadával csökkent, míg a rivális General Motors piaci értéke 4,6 százalékkal mérséklődött, a Daimler Chrysleré pedig 1,1 százalékkal nőtt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Ford

Korábban:

Válságterv a Fordnál
(2001. január 7.)