Ausztriában burjánzik a feketegazdaság

Vágólapra másolva!
Ausztriában virágzik a fusizás, jelenleg valószínűleg kétszer olyan gyorsan növekszik a feketegazdaság, mint a hivatalos, s ennek fő oka, hogy a költségvetés szanálásának érdekében jelentősen megnövelték az adó- és illetékterheket, illetve a szociális járulékokat - vélekedett Friedrich Schneider, a linzi egyetem professzora pénteken.
Vágólapra másolva!

Schneider szerint 1975-ben a hivatalos GDP kereken 2 százalékát tette ki az árnyékgazdaság kibocsátása, amelynek értéke akkor 900 millió eurónak felet meg, mostanra azonban a feketemunka értéke több mint a hússzorosára nőtt, s 2002-ben a professzor becslése szerint a GDP 10,7 százalékának megfelelő összeget, vagyis közel 22 milliárd eurót tesz majd ki.

A becslés szerint a feketemunka értéke idén Ausztriában mintegy 3 százalékkal nő, miközben a gazdaságkutatók a hivatalos gazdaság számára 1,2-1,6 százalékos növekedést jeleztek előre.

A szakértő úgy vélte: egyfelől csökkenteni kell az adóterheket, másfelől a hivatalos gazdaságot érdekeltté kell tenni abban, hogy mindazt kínálja, amit ma az árnyékgazdaság nyújt - csak így lehet elérni, hogy az árnyékgazdaság növekedési üteme csökkenjen és lassúbb legyen, mint a hivatalos gazdaságé.

Schneider elmondta: tavaly a feketemunka a GDP 10,1 százalékáról vélhetően 10,5 százalékára nőtt, értéke az előző évi 19,8 milliárd eurónál 7 százalékkal volt magasabb és 21,1 milliárd eurót tett ki.

(MTI)