Argentínában ismét kinyitottak a devizapiacok

Vágólapra másolva!
Vasárnap óta először ismét kinyitottak az argentin devizapiacok. A pso-dollár paritás megszűntetését követő első kereskedési napon délelőtt 1,70 pesót ért egy dollár. Az argentin kormány közben azt fontolgatja, hogy 20-25 százalékos adót vet ki az olajszármazékok exportjára. A tervezett adóból mintegy 800 millió dolláros bevétele keletkezne az államnak évente.
Vágólapra másolva!

Argentínában pénteken reggel ismét kinyitottak a devizapiacok. Ez az első kereskedési nap a peso-dollár paritás múlt vasárnapi megszüntetése óta. A bankközi piacon a korai kereskedésben 1,70 peso ért egy dollárt. A forgalom kicsi volt, a zavarodottság viszont annál nagyobb a devizapiaci szabályozások körül.

Az argentin kormány azt fontolgatja, hogy 20-25 százalékos adót vezet be az olajszármazékok exportjára - írta a The Wall Street Journal pénteki számában.

Az argentin olajszektor, amelyben olyan nagy cégek vannak jelen, mint a Repsol-YPF SA, a Royal Dutch/Shell, a BP, és az Exxon Mobil Corp., az egyetlen ágazat, amely képes elviselni ilyen adóterhet - mondta a vwd gazdasági hírügynökségnek a UBS Warburg értékpapír elemzője.

Az adó bevezetésére, amely szakértők szerint 800 millió dolláros bevételt jelentene évente, Eduardo Duhalde elnök már megkapta a kongresszusi felhatalmazást.

(MTI)

Korábban:

Kettős pezóárfolyamról döntöttek Argentínában
(2002. január 7.)