<P class="MsoNormal">Kadhafi a Juve második legnagyobb részvényese

Vágólapra másolva!
Líbia államelnöke, Moamer el-Kadhafi visszatért Olaszországba, ezúttal a Juventus labdarúgócsapatába szállt. A rezsim első embere 6,4 millió részvényt vásárolt 22,9 millió euró értékben azon a Libyan Arab Foreign Investment (Lafico) nevű társaságon keresztül, amely az összes eddigi üzletét bonyolította és bonyolítja szerte Európában.
Vágólapra másolva!

Moamer el-Kadhafi a Juventus labdarúgócsapatának második legnagyobb részvényesévé lépett elő ezen a héten, amikor 22,9 millió euróért felvásárolta a társaság 31 százalékos részét, pontosan 6,4 millió részvényt.

A líbiai "barát" nem először űz az Agnelli családdal (a Juve többségi tulajdonosai, 63 százalékos résszel) közös sportot, 26 évvel ezelőtt a Fiat akkori elnöke, Gianni Agnelli az autógyártó 9,09 százalékos részét adta el a Kadhafinak. Az időközben 15 százalékosra duzzadt vállalatrészt a Fiat 1986-ban vásárolta vissza, így az olajdollárokat 1,5 milliárd dolláros nyereséggel sikerült megforgatni.

A torinóiak szerint Kadhafi jó lóra tett, a Juve papírjai ugyanis nem tipikus focirészvények, sokkal inkább egy szórakoztatóipari óriásvállalat papírjai, melyek árfolyama nem csupán a csapat által elért eredményektől függ.

A Gazzetta dello Sport szerdai száma szerint a bevásárlás aligha számít szimpla üzleti tranzakciónak, sőt egyenesen ajándék. Méghozzá az elnök ajándéka fiának, a Juve-rajongó Al Saadinak, a néhai líbiai válogatott focistának, aki ma az Al Ittad nevű klub elnöke.

Jelenleg a Juventus 5,31 százaléka van Kadhafi, 3,5 százaléka a klubelnök Antonio Giraudo és 28,09 százaléka kisrészvényesek - feltehetően a klub rajongóinak - kezében.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Juventus

Korábban:

A Juventus a tőzsdén is üldözőbe veszi a Romát
(2001. december 7.)

Tőzsdén a Juventus
(2001. november 27.)

Kadhafi, a pénzügyi szankciók kijátszásának nagymestere
(2001. október 26.)