Vágólapra másolva!
A minimálbér idei, 25 százalékos emelése sok helyütt ellehetetleníti az átlagkereset-növelést annak ellenére, hogy a munkaadókban megvan a szándék - az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) ajánlásának megfelelően - a 8-10,5 százalék közötti bérrendezésre - írja hétfői számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Bár az OMT-ben a kormány, a munkaadók és -vállalók szervezetinek képviselői egyetértettek abban, hogy idén a versenyszektorban a kívánatos keresetemelés mértéke 8-10,5 százalék, ám az ajánlás betartása több szektorban is nehézségekbe ütközik. Van, ahol a forinterősödés miatt került nehéz helyzetbe a munkaadó, s van, ahol a minimálbér 25 százalékos emelése okoz gondokat.

Az MGYOSZ-nál úgy látják, hogy a minimálbér-kompenzáció erőteljesen meghatározza majd a cégeknél a keresetemelési lehetőségeket. Ám még azok a vállalatok is óvatosak, amelyeket nem érint érzékenyen a legkisebb bér drasztikus bővülése. Ezért az az általános vélemény, hogy az idei bérrendezés - hasonlóan az elmúlt évekhez - kétlépcsős lesz, s a cégek igyekeznek e lépést az esztendő közepe táján megtenni.

(MTI)