Bezárhatnak négy jugoszláv bankot

Vágólapra másolva!
Szerbia négy bankóriása a csődeljárás előtt áll, köszönhetően a bankok hatalmas adósságállományának az irányukba megnyilvánuló alacsony bizalomnak. A valószínű bezárásokat követően mintegy 8500 munkahely szűnik meg. Az országban mind feszültebb a helyzet: a pénzintézetek dolgozói megszállták a banképületeket.
Vágólapra másolva!

A Beogradska Banka, a Jugobanka, az Investbanka és a Beobanka a magas adósságállomány és alacsony befektetői bizalom miatt a bezáratás szélére került. A 8500 munkahely megszüntetésével járó bankbezárás a legnagyobb jugoszláv egyesített bezárás lesz a szektorban.

A bankok szanálásáért és a bankbetétek védelméért felelős tanács csütörtökön azt javasolta a jegybanknak, hogy indítson csődeljárást a négy bank ellen. A tanács indoklása szerint azért kell megindítani az eljárást, mert a bankok rendbetétele meghaladná a hazai össztermék 30 százalékát.

A költséges mentőakció jelenleg "pihenőpályán vesztegel", ugyanis a kormányzat nem biztosítja a szükséges anyagi hátteret a mentőakcióhoz. Nincs jelenleg olyan külföldi, vagy jugoszláv vállalkozás, amely szívesen átvenné a négy bankot.

A bankok dolgozói ellenállnak

Nisben az Investbanka ötven dolgozója kezdett éhségsztrájkot, tiltakozva a csődeljárás ellen. Az Investbanka belgrádi központjában kétszáz dolgozó elbarikádozta magát, és nem engedi be az épületbe a csődbiztosokat.

A Beogradska Banka több tucat dolgozója péntek reggel behatolt a jegybank belgrádi épületébe, követelve a csődeljárás leállítását bankjuk ellen, amely - mondták - nemrégiben még a legerősebb jugoszláv pénzintézet volt. A Beogradska Banka dolgozói megszállták a belgrádi fiókokat, és több vidéki bankfiók dolgozói is hasonlóan tiltakoznak.

A vállalatok is megsínylik a bankcsődöket

Aleksandar Vlahovic szerb gazdasági és privatizációs miniszter közölte, hogy a négy pénzintézet bezárásának rövid távú negatív hatásai lesznek országosan, de veszélybe kerül mintegy ötven nagy szerbiai vállalat, amelyek pénze bennragadt e négy bankban.

A jugoszláv kormányzat az elmúlt két hétben 17 millió dollárt adott a nehézségek kezelésére, azonban gyorsan kiderült, hogy ez az összeg kevés ahhoz, hogy a nehézségekkel küzdő négy bank talpra állhasson. Az országban eddig 14 pénzintézetet zártak be.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Még két jugoszláv bank szűnik meg
(2001. október 9.)