A kereskedelmi ügyletek 40 százalékát már euróban fizetik 

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság bejelentése szerint az euró készpénzforgalomba kerülésének harmadik napján már a kereskedelmi ügyletek 40 százalékát az új közös valutában fizették, bár az euróövezet országaiban nagy eltérést mutatott az elterjedtség. Hollandiában a tranzakciók 75, Franciaországban, Ausztriában és Olaszországban azonban csak 25 százalékánál használtak eurót.
Vágólapra másolva!

A kereskedelmi ügyletek átlagosan 40 százalékát már euróban fizették a valutaunióban csütörtökön, a készpénzforgalomba kerülése utáni harmadik napon - közölte pénteken az EU bizottsága.

Az áltagon belül azonban nagy volt a szóródás. A bizottság pénzügyi biztosának szóvivője brüsszeli sajtóértekezletén azt mondta, hogy például Hollandiában a tranzakciók 75 százalékában használtak eurókészpénzt fizetésre, Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban és Ausztriában ez az arány azonban még csak 25 százalék körül volt.

A szóvivő szerint az előző nap végén az euróövezetbeli pénzkiadó automaták 97 százaléka - mintegy 197 ezer gép - már csak eurót adott ki. Németországban, Ausztriában, Írországban, Luxemburgban, Belgiumban, Görögországban és Hollandiában már mindegyik automata át volt állítva az új fizetőeszközre.

(MTI)

Ajánlat:

EURO
(Az Üzleti Negyed melléklete)