A jómódúak jutnak nagyobb lakáskölcsönhöz

Vágólapra másolva!
Ez év elejétől a havi 50 ezer forintos lakáshitel-törlesztésből 20 ezret átvállal az állam, ha a felvevő ennyit le tud írni az adójából. Így akár tízmilliós hitelhez is hozzá lehet jutnia annak, aki ugyanennyit tud felmutatni készpénzben. Mert a főszabály, hogy a hitel nem lehet több, mint a forgalmi érték fele. Kivétel, ha valaki nagyon értékes ingatlant vásárol, vagy kettőt ajánl fel fedezetként. Ilyenkor akár az ár 80 százalékát is elérheti a hitel.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi salátatörvénynek nevezett csomag módosította úgy a személyi jövedelemadó-törvényt, hogy ez év elejétől jelentősen megemelte a lakáscélra felvett hitelek törlesztőrészleteinek állami támogatását. A tőke, a kamat és az egyéb járulékos költség 40 százaléka vonható le az adóból, de évente legfeljebb 240 ezer forintig. Így a havi 50 ezer forintos törlesztőrészlettel lehet maradéktalanul kihasználni e lehetőséget, ennél jár havi 20 ezer kedvezmény. Végső elszámolásban (a következő évi adóbevalláskor) a törlesztőrészletből ennyi visszajár.

Kérdés, hogy mekkora hitel kapcsolódik ahhoz a havi 50 ezer forintos törlesztéshez, amellyel maradéktalanul kihasználható az adókedvezmény? A táblázat a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) hitelei alapján mutatja ezt, háromféle hitel esetén. A kiegészítő kamattámogatású hitel kamata 4,4 százalék, a jelzáloglevél-támogatásúé 10, míg a piaci kamatozásúé 15,4 százalék. A jelzáloghitelezésről szóló törvény kimondja, hogy a bank legfeljebb a hitelbiztosítéki érték 60 százalékáig nyújthat hitelt. Ez az érték mindig kisebb, mint a forgalmi érték, így ez utóbbihoz mérve többnyire annak feléig terjedhet a hitel. Mint Zádori János, az FHB marketingigazgatója elmondta, bankja két esetben tekint el a főszabálytól. Ha az ingatlan nagyon értékes, vagy pedig ha az ügyfél a vásárolni kívánt mellett még egy lakást ajánl fel biztosítékul. Így a hitel aránya elérheti építésnél a 70, vásárlásnál pedig a 80 százalékot.

Végül válaszolni kell még egy kérdésre: mekkora havi jövedelem mellett vehető igénybe a havi 20 ezer forintos kedvezmény? Ha csak ezt az előnyt érvényesíti valaki, akkor 83 ezer forintos havi bruttó bér kell hozzá. (Ez valamivel kevesebb, mint az átlagbér.) Ha szeretné igénybe venni 2 gyermek után is a kedvezményt, akkor a havi bruttó kereset már 230 ezer forint.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ingatlan
(az Üzleti Negyed rovata)