Tovább nőtt Argentína adóssága

Vágólapra másolva!
Majdnem 10 százalékkal, 141 milliárd dollárra nőtt Argentína adóssága 2001 első kilenc hónapjában - jelentette be Eduardo Duhade, az ország kedden megválasztott elnöke. Az argentin tőzsdeindex szerdán az ország új vezetői iránti viszonylagos bizalom és a peso leértékelésétől való félelem miatt mintegy 10 százalékkal emelkedett - közölte a BBC.
Vágólapra másolva!

Argentína adósága tavaly az első háromnegyed évben 9,3 százalékkal, 141 milliárd dollárra nőtt - jelentette be az ország új elnöke szerdán. Eduardo Duhade megerősítette egyik elődje, Alfredo Rodriguez Saá korábbi közlését, amely szerint Argentína nem tudja adósságait visszafizetni, mert egyszerűen nincs miből. Az elnök közölte azt is, hogy radikálisan szakítani kíván az elmúlt tíz év gazdaságpolitikájával, de az országnak nemzetközi segítségre is szüksége lesz a súlyos adósságválságból való kilábaláshoz.

Az elnök egyik tanácsadója a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Duhade a peso 30-40 százalékos leértékelésére készül, és az argentin valuta árfolyamát már nem a dollárhoz, hanem a brazil reálból, a japán jenből és az euróból álló valutakosárhoz kötné. Eközben az argentin jegybank azt közölte, hogy az ország pénzpiacai még bizonytalan ideig zárva tartanak.

Az új elnök politikai konszenzussal történő megválasztására és az új gazdasági miniszter, Jorge Remes Lenicov kinevezésére az ország tőzsdéje kedvezően reagált: szerdán a börze fő mutatója, a Merval index 9,58 százalékos emelkedéssel 323,69 ponton zárt. A BBC kommentárja azonban megjegyzi, hogy a tőzsdei szárnyalás hátterében a leértékeléstől való félelem is állhat: az emberek készpénz-tartalékaikból részvényeket vesznek az értékvesztés elkerülése érdekében.

Martin Redrado, az argentin fővárosban működő Fundacion Capital vezető közgazdásza szerint az új elnök elődeihez képest protekcionista gazdaságpolitikát kíván folytatni; a már bejelentett terveket "az ismeretlenbe való ugrásként" értékelte a szakértő.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Argentína elhagyja a dollárparitást?
(2001. január 2.)