Infláció 7 százalék alatt?

Vágólapra másolva!
Ha kis szerencsénk van, a tizenkét havi infláció decemberre akár 6,9 százalékra csökkenhetett, de 7 százalék mindenképpen reális várakozás - mondta Járai Zsigmond, a jegybank elnöke. A fogyasztói árindex tavalyi második félévi csökkenését az olajárak esése, és a forint 5-10 százalékos erősödése is segítette.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év negatív fejleményei kifejezetten segítették a hazai infláció erőteljes mérséklődését az év második felében. A májusi rekord óta, amikor 10,8 százalékos volt a tizenkét havi átlagos drágulás, fél év alatt mintegy 4 százalékponttal csökkent a magyarországi infláció. A fogyasztói árindex tavaly második félévi erőteljes csökkenéséhez jócskán hozzájárult az olajár esése és szerepet játszott a forint 5-10 százalékos erősödése is az ingadozási sáv kiszélesítése után.

Ha világméretekben nézzük az infláció alakulását, akkor Magyarország az élenjárók között van, mivel az országban egyetlen év alatt 30 százalékkal csökkent a pénzromlás üteme - emelte ki Járai. Magyarország tavalyi gazdasági növekedése a jegybank szakemberei szerint minden bizonnyal 3,8-4 százalékos volt, és ez jó teljesítmény ahhoz képest, hogy 2001-ben hosszú évek óta a legkritikusabb világgazdasági irányzatok jelentkeztek.

(Népszava)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank