Előkerültek az első hamis euró-bankjegyek

Vágólapra másolva!
A valutauniós közös pénz forgalomba kerülése óta először hamisított euró-bankjegyek felbukkanásáról adott hírt csütörtökön a német rendőrség, és ugyancsak Németországban sikerült valakinek túladnia egy ismertető füzetből kivágott, hamisítványnak sem nevezhető euró-fényképen is.
Vágólapra másolva!

Az ország nyugati részén fekvő Siegburg rendőrségének tájékoztatása szerint egy 12 éves lány hamis 50-est talált egy vonaton, s édesanyja, felismervén, hogy hamis euróról van szó, átadta azt a rendőröknek. A Reuters által idézett rendőrségi szóvivő szerint a hamis euró nem volt túl jó minőségű, de legalább mindkét oldalán voltak nyomtatott ábrák.

A másik eset Mainzban történt: a város kaszinójában egy játékos olyan 500 euróst váltott be, amelyet egy ismertetőfüzetből vágott ki. A bankjegy két oldalát ábrázoló, valós méretű fotókat hátlapjuknál egyszerűen összeragasztotta, és a hamisítványért az árfolyamnak megfelelően majdnem 1000 márkának megfelelő zsetont kapott.

Az Európai Központi Bank szerint az euró a világ egyik legnehezebben hamisítható valutája, de a valutaunió jegybankjának illetékesei azért rendre felhívják az euróövezet lakosságát az éberségre.

Az euróbankjegyek hamisítását többek közt hologramos fémsáv, más-más szögből nézve eltérő képet adó nyomtatott ábra, egy vízjel és egy biztonsági szál nehezíti.

(MTI)

Ajánlat:

EURO
(Az Üzleti Negyed melléklete)