Tavaly 5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom 2001 végére elérheti az 5500 milliárd forintot az előzetes számítások szerint, ami éves szinten mintegy 14 százalékos érték-, és 5-6 százalékos volumen-növekedés - közölte a Gazdasági Minisztérium. Tavaly Budapesten 7, vidéken 12 bevásárlóközpont épült; ezek a beruházások jelentették a magyarországi építőipari termelés 8 százalékát.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi forgalom 2001 harmadik negyedévének végére meghaladta a 3780 milliárd forintot, ami folyó áron több mint 13 százalékkal, változatlan áron csaknem 6 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakában mért forgalomnál - derül ki a közleményből.

A tárca szerint átlagot meghaladó volt a forgalom volumenének emelkedése csaknem egész évben a textil-, ruházati- és lábbeli üzletekben, a kultur- és egyéb iparcikkeket árusító kiskereskedelmi boltokban, valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben.

A közleményből kiderül az is, hogy tavaly Budapesten 7, vidéken 12 bevásárlóközpont épült, összesen mintegy 260 ezer négyzetméteres alapterülettel; ezek a beruházások jelentették a magyarországi építőipari termelés 8 százalékát, és értékük megközelítette a 100 milliárd forintot. Magyarországon a hipermarketeket is magukba foglaló bevásárlóközpontokban mintegy 40 ezren dolgoznak.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium