Egyelőre zavartalan az euró-átállás

Vágólapra másolva!
Az euróövezet 12 országában január első napján zavartalan volt az euróra való átállás, bár az igazi roham csak szerdán, az első munkanapon kezdődik. Kedd délutánig a legtöbb országban a pénzkiadó automatákból fennakadás nélkül hozzá lehetett jutni az új valutához. Az átállást nehezíti, hogy Franciaországban és Olaszországban több bankárszakszervezet is egynapos munkabeszüntetésre szólította fel tagjait január 2-án.
Vágólapra másolva!

Az automaták átállítása a keddi nap végéig Ausztriában, Belgiumban és Luxemburgban gyakorlatilag teljesen befejeződött, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban pedig 90 százalékos volt. Hollandiában az automaták 85 százalékát, Franciaországban 81 százalékát, Görögországban 75 százalékát állították át euróra kedden. Az átállás Portugáliában és Finnországban a leglassabb, ahol a pénzkiadó automaták csupán 50 és 25 százalékát sikerült átállítani az év első napján - írja szerdai számában a Világgazdaság.

A francia bankszövetség (FBF) szerdán sikeresnek minősítette a franciaországi átállást az euróra. A szervezet nyilatkozata szerint az ország 36500 pénzkiadó automatájának 90 százaléka már euróbankjegyeket ad ki. Az FBF szerint az automatákból kivett pénz mennyisége az első napon a szokásos napi összeg háromszorosa volt Franciaországban.

A zökkenőmentes átállást nehezíti, hogy Franciaországban a kereskedelmi és lakossági bankok dolgozóit tömörítő szakszervezetek egynapos sztrájkra hívták fel tagjaikat január 2-án. Olaszországban pedig a jegybank dolgozóinak két szakszervezete jelentett be egynapos munkabeszüntetést, azonban ez a lakossági bankokat nem érinti, így komoly fennakadás nem várható.

Magyarországon január 1-jén még csekély volt az új készpénz forgalma, az idegenforgalmi vállalkozások jól felkészültek az átállásra - írja a Világgazdaság. A nálunk szilveszterező külföldiek a tapasztalatok szerint a készpénz helyett elsősorban eurócsekket váltottak, illetve bankkártyával fizettek.

Az euró egyelőre zökkenőmentes fizikai megjelenését több mint 1 százalékos erősödéssel honorálta szerdán a piac. A londoni bankközi devizapiac késő délelőtti forgalmában az euró árfolyama 1,2 százalékos nyereséggel elérte a 90 dollárcentes határt, majd 89,86 centre süllyedt vissza.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

EURO
(Az Üzleti Negyed melléklete)