Bizakodóbb európai cégvezetők

Vágólapra másolva!
Az európai cégvezetők decemberben optimistábbak voltak saját vállalatuk kilátásait illetően, mint egy hónappal korábban, bár a Reuters beszerzési menedzserindexe továbbra is az ipari termelés csökkenését valószínűsíti - adta hírül a Bloomberg hírügynökség. Szakértők szerint a valutaunió gazdasági visszaesése elérte mélypontját.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség decemberi beszerzési menedzserindexe 44,1 pont volt a novemberi 43,6 pontos érték után. Egyedül a német cégvezetők lettek borúlátóbbak: az index értéke ott 43,5 pontra csökkent a novemberi 43,9-ről. Az eurózóna legerősebb gazdaságával ellentétben a francia és az olasz cégvezetők optimistábban ítélték meg saját vállalatuk kilátásait, bár az index értéke ezekben az országokban is 50 pont alatt van, vagyis az ipari termelés további szűkülése valószínűsíthető.

Audrey Childe-Freeman, a CIBC World Markets londoni közgazdásza szerint mindez azt jelenti, hogy a gazdasági visszaesés az eurózónában elérte mélypontját. A Bloombergnek nyilatkozó szakértők többsége is ugyanígy vélekedik, mivel 26 közgazdász közül csak 5 számít arra, hogy a kedvezőbb adatok nyomán az Európai Központi Bank kedden újabb kamatcsökkentéssel élénkíti a valutaunió gazdaságát.

Az európai börzék a kedvezőbb, de még mindig pesszimista adatokra nem reagáltak; a piacokat az euró sikeres bevezetése befolyásolta leginkább: valamennyi tőzsdeindex emelkedett a reggeli tőzsdenyitások óta.

(Üzleti Negyed)