Rekordot döntöttek az automaták az euró miatt

2002.01.01. 16:21

A pénzkiadó automaták már az új év első óráiban minden rekordot megdöntő forgalmat mértek az euró bevezetésének köszönhetően. A sokak által monetáris forradalomként emlegetett eseményt több ország hatalmas ünnepséggel köszöntötte.

Brüsszelben szimfonikus zenekarral kísért színpompás lézerműsor és tűzijáték köszöntötte hétfőn éjfélkor a frissen forgalomba került eurókészpénzt, a pénzkiadó automaták pedig már az új év első óráiban minden rekordot megdöntő forgalmat mértek.

A Belgiumban működő pénzkiadókat kezelő vállalat, a Banksys adatai szerint kora hajnalban percenként 600 kivételt regisztráltak, ami még a karácsony előtti utolsó napokban mért, óránklnti 400-500-as csúcsot is jelentősen felülmúlta. A rendkívüli forgalom semmilyen technikai fennakadást nem okozott. A cég automatái állták a rohamot, és az országban működő több mint 1200 pénzkiadó csaknem mindegyikéből már rögtön éjfél után lehetett eurót kivenni, egyelőre csak 20-as és 50-es címletekben. A legelsők között élt a lehetőséggel Didier Reynders belga pénzügyminiszter - keddig az eurócsoport soros elnöke -, aki nem sokkal éjfél után 150 eurót vett ki a brüsszeli európai negyedben lévő egyik automatából. Közölte, hogy az új pénzből mindenekelőtt egy jó korsó belga sört fog venni.

Reynders és Pedro Solbes, az Európai Bizottság pénzügyi kérdésekért felelős tagja is ott volt az Euróhíd című éjféli brüsszeli népünnepély mintegy 15 ezer fős közönségének első soraiban. Az európai negyed központjában, a Cinquantenaire parkban lévő diadalívnél rendezett egyórás fény- és lézerműsor az "egység a nyelvek és kultúrák sokféleségében" mottójára hangszerelt képeket és fényeffektusokat villantott fel az övezethez tartozó 12 tagországról, a fiatal európai zenei tehetségekből álló Európai Fesztiválzenekar kísérete mellett. A tűzzsonglőrök mutatványaival és léggömberegetésekkel kísért látványosság utolsó másodperceiben a diadalívre szerelt háttéren sorra elvonult a forgalomból kikerülő 12 nemzeti valuta neve, majd pontban éjfélkor megjelent helyettük az euró lézerrel kivetített jelképe. Az eseményt tűzijáték zárta.

A sokak által monetáris forradalomként emlegetett eseményt hasonló látványosságokkal ünnepelték Frankfurtban, az Európai Központi Bank székhelyén, Párizsban, Madridban, Lisszabonban, Athénban, és nem utolsó sorban a hollandiai Maastricht városában is, ahol a gazdasági és pénzügyi uniót útjára indító szerződést 1992-ben aláírták.

Az időeltolódás miatt a brüsszeli népünnepély pillanataiban Finnországban és Görögországban már egy órája fizetni lehetett az új pénzzel, az íreknek és a portugáloknak viszont még egy órát kellett várniuk erre.

Az Európai Bizottság adatai szerint az átállás utáni első órákban mintegy hatmilliárd bankjegy és 37 milliárd érme - a teljes legyártott mennyiség 40 százaléka, illetve 74 százaléka - volt a bankok és a kereskedők pénztáraiban. A Banksys első adatai szerint az általa kezelt belga automatákból reggelig mintegy 230 ezer 20-as és 50-es címletű bankjegyet vettek ki, összesen 7,6 millió euró értékben. A legnagyobb belga bankok közül a KBC saját tulajdonú hálózatának automatáiból már az új év első negyedórájában 180 ezer eurót vettek ki.

Korábban:

Elindult az euro

Ajánlat:

Euro melléklet