Rekordmagasságban a japán munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Japánban minden eddiginél magasabbra, 5,5 százalékra emelkedett novemberben a munkanélküliségi ráta, mert a zord gazdasági feltételek a vállalatokat mind nagyobb számú dolgozó elbocsátására kényszerítik.
Vágólapra másolva!

A kormány pénteken közzétett másik adata, a fogyasztói árak novemberi alakulása is hasonlóan lehangoló: a csökkenő fogyasztói árak azokat a félelmeket erősítik fel, hogy a szigetországban tovább mélyül a recesszió.

Közgazdászok attól tartanak, hogy a fokozódó munkanélküliség újabb csapást mér a már amúgy is gyenge fogyasztásra és a már több mint két év óta csökkenő fogyasztói árak tovább esnek. Sok közgazdász szerint a munkanélküliségi ráta 2002 közepére eléri a 6 százalékot. 2001 elején 4,9 százalékos volt a munkanélküliség Japánban, és azóta folyamatosan emelkedik. A leggyorsabb ütemben a feldolgozói iparban csökken a foglalkoztatottak száma.

A világ második legnagyobb gazdaságában egyre több vállalat kényszerül a teljes munkaidőben dolgozók számának csökkentésére, miközben több részmunkaidős dolgozót foglalkoztat, rövid távú szerződésekkel. A részadatok szerint egyelőre csekély a közvetlen hatás a háztartások fogyasztásának alakulására, novemberben a bérből és fizetésből élők kiadásai változatlan árakon 3,6 százalékkal voltak magasabbak a tavaly novemberinél.

(MTI)

Korábban:

A japán ipari termelés 14 éves mélypontján
(2001. december 27.)

Japánban havonta 2000 vállalat megy csődbe
(2001. december 14.)

Súlyos recesszió Japánban
(2001. december 7.)