A fekete pénzek Svájcba mennek

Vágólapra másolva!
Az euró megjelenésének előestéjén az Európában tartott fekete pénzek Svájcba áramlanak, amely ideális menedéknek tűnik - írja az AFP hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az UBS Warburg bank becslése szerint az Európában tartott fekete eredetű készpénzállomány jóval meghaladja az 500 milliárd eurót, de akár az 1100 milliárdot is elérheti. A bank azzal számol, hogy az ilyen, "fiókokban és matracok alatt tartott" pénzeknek 10 százaléka keres menedéket svájci bankokban vagy befektetésekben.

E pénz egy része bűncselekményekből származik, de jelentős az az összeg is, amelyre legális úton tett szert tulajdonosa, csak épp eltitkolta azt az adóhatóság elől. Becslések szerint csupán Németországban 100-150 milliárd árkára tehető ez az összeg.

A vámosok éppen ezért megkettőzött éberséggel figyelik az illegális készpénzkivitelt. A napokban egy Svájcba igyekvő német állampolgárnál 200 ezer márkát találtak, noha a törvények utazásonként csak 30 ezer márka kivitelét teszik lehetővé előzetes engedély nélkül. Ha ezt meghaladó összegről van szó, be kell jelenteni a vámszerveknek, amelyek tájékoztatják az adóhatóságokat.

A büntetések szigorúak. Egy belga állampolgárt, aki még 2000 decemberében 41 millió francia frank (6,25 millió euró) értékű

valutát és részvényt akart átvinni Svájcba, a közelmúltban 10 millió francia frank büntetésre ítéltek, és elkobozták az átcsempészni kívánt pénzt és értékpapírokat.

A Svájcba érkező csempészek azonban fellélegezhetnek – írja az AFP, a svájci hatóságok az adócsalást ugyanis nem tekintik olyan cselekménynek, amelyről tájékoztatniuk kellene a csempész hazájának hatóságait.

A pénz elhelyezésére számos lehetőség nyílik Svájcban. Akár bankszámlára is be lehet fizetni, vagy értéktárgyakat és ingatlant lehet vásárolni rajta, minthogy Svájcban semmilyen törvény nem írja elő, hogy bizonyos értékhatáron felül hitelkártyával vagy bankátutalással kell fizetni. Az utóbbi időben feltűnően sok gazdag olasz vásárolt lakásokat Svájcban, teljesen törvényesen, közjegyző jelenlétében számolva le a készpénzes vételárat.

(MTI)

Ajánlat:

EURÓ
(Az Üzleti Negyed Euró-melléklete)