A GDP növekmény 3,7 százalék

Vágólapra másolva!
A bruttó hazai termék (GDP) a végleges adatok szerint is 3,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A GDP háromnegyed éves növekedési adata is változatlanul 4 százalék az előző év azonos időszakához képest.
Vágólapra másolva!

A GDP az idén a második negyedévben 4, az elsőben 4,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakaihoz képest. A tavalyi év III. negyedévében a GDP növekedése az előző év azonos időszakához képest 4,5 százalék, míg a háromnegyed éves növekedés 5,6 százalék volt. Az idei év harmadik negyedévére az elemzők 3,6-3,8 százalékos növekedést vártak.

A KSH jelentése szerint a dinamika előző évihez viszonyított lassulása elsősorban az ipar teljesítményének alakulásával magyarázható. A termelő ágazatok - mezőgazdaság, ipar és építőipar - az első negyedévi 5,2 százalékos növekedéséhez képest a harmadik negyedévben kisebb mértékben, 2,5 százalékkal növelték hozzáadott értéküket.

A világ gazdaságában bekövetkezett dekonjunkturális folyamat a magyar gazdaságra is hatással van, ami azt is jelzi, hogy a magyar gazdaság piacgazdaságként viselkedik. Ugyanakkor egy korszakváltás is megfigyelhető, mivel az eddig főleg az export által vezérelt gazdaságban, egyre nagyobb jelentőséggel szerepelnek a belső gazdasági tényezők. Hozzátette: az export ágazatok import igényessége visszaesett. Jól látható, hogy míg a termelő ágazatok az idei év III. negyedévében 2,5 százalékkal növekedtek, addig a szolgáltatások 4 százalékkal bővültek. Ez arra is utal, hogy Magyarország posztindusztriális szakaszba jut, amelynek a növekedési forrása elsősorban a belső fogyasztás, és ezen belül egyre nagyobb szerepet tölt be a szolgáltatás.

/forrás: Szabó László, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet tudományos tanácsadója/

Ezen belül a mezőgazdaság teljesítménye 6,6 százalékkal, az iparé 0,8 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévben - áll a KSH jelentésében. A feldolgozóiparon belül a gépipar a korábbi negyedévek megszokott növekedési ütemtől elmaradva mindössze 5,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. A feldolgozóiparban az első háromnegyedévben a növekedés 3,7 százalék volt, ezzel szemben az építőipar 8,9 százalékos negyedévi bővülése túlszárnyalta az előző év azonos negyedévi szintjét.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 4 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi szinthez képest. A III. negyedévben a végső fogyasztás 3,3 százalékkal, az első kilenc hónapban 3,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a háztartások fogyasztása a III. negyedévben 3,7 százalékkal, az első háromnegyed évben 3,9 százalékkal bővült. A közösségi fogyasztás növekedési üteme az év elejétől tekintve 1 százalékkal nőtt az első kilenc hónapban, a harmadik negyedévi növekedés 0,9 százalék volt.

A Reuters legfrissebb felmérése

A Reuters elemzői szerint 2003-ban a GDP 4,6 százalékkal bővülhet, miközben a fogyasztói árak 4,3 százalékkal emelkednek Magyarországon. A Reuters tovább csökkentette decemberben az idei és a jövő évi GDP kilátásokat a világpiaci dekonjunktura miatt. Ennek alapján a magyarországi GDP bővülése az előrejelzések átlaga alapján egyik évben sem éri el a 4 százalékot, az idén 3,88, jövőre pedig 3,84 százalékos lehet. Az elemzők 2001 negyedik negyedévében átlagosan 3,51 százalékra várják a növekedési ütemet.

A bruttó felhalmozás a harmadik negyedévben 9 százalékkal, az első háromnegyed évben 0,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A végső fogyasztás és a bruttó felhalmozás együttes hatására a bruttó hazai termék belföldi felhasználása a III. negyedévben 0,3 százalékkal, az első kilenc hónapban azonban 2,4 százalékkal növekedett.

A KSH közlése szerint lassult az export és az import növekedési üteme. Az export 7 százalékkal nőtt a III. negyedévben, és 13,2 százalékkal az első háromnegyed évben, míg az első negyedévben még 18,5, a másodikban 14,9 százalékkal bővült. Az import a III. negyedévben 0,6 százalékkal, az első kilenc hónapban 10,3 százalékkal emelkedett. A behozatal az első negyedévben 17,6, a másodikban 13,8 százalékkal emelkedett.

A szolgáltatás-import visszaesése látható az idei év III. negyedévében. Egyrészről ezzel magyarázható, hogy a folyó fizetési mérleg októberben 17 millió euró többlettel zárt, szemben az egy évvel korábbi 1,048 milliárd eurós passzívummal. Ugyanakkor az import növekedésének lassulása tükrözi a beruházások feltűnő esését. A kínálati, és a keresleti oldalon is szerkezetváltozás következett be. A kínálati oldalon a piaci hatások gyengülése mellett az import és az export dinamikájának csökkenése, a termelői oldalon a termelő ágazatok lassulása és szolgáltatások növekedése látható.

/forrás: Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa/

(MTI)

Ajánlat:

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)